16 mai 2022 | 19:11

Vladimir Putin, declarații surpriză despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO

ULTIMA ORĂ
Vladimir Putin, declarații surpriză despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Finlanda, prin vocea președintelui Sauli Niinisto și a premierului Sanna Marin, a anunțat că intenționează să solicite aderarea la NATO, deschizând calea pentru extinderea alianței militare occidentale, pe fondul războiului Rusiei din Ucraina. Guvernul a dat vestea cea mare în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Prezidențial din Helsinki. Și Suedia este așteptată să-și anunțe candidatura în curând. Ce a declarat Vladimir Putin despre cele două țări nordice?

Finlanda și Suedia, tot mai aproape de aderarea la NATO

Prezent la summitul liderilor OTSC (OrganizațiA Tratatului de Securitate Colectivă, președintele Rusiei a adoptat o poziție aparent rezervată față de intrarea Finlandei și Suediei în NATO, după ce alți oficiali ruși s-au întrecut în avertismente la adresa celor două state nordice.

Reacția lui Putin

Potrivit liderului de ka Kremlin, Federația Rusă nu are nicio problemă cu Finlanda și Suedia, însă, extinderea infrastructurii militare pe teritoriul lor va cere o reacție din partea Moscovei. Comentariile lui Putin vin în contextul în care țările scandinave se apropie de aderarea la NATO.

„Rusia nu are probleme cu aceste ţări, întrucât intrarea lor în NATO nu creează o amenințare”, a spus Putin la întrunirea Organizației Tratatului de Securitate Colectivă.

„Rusia va fi nevoită să intervină”

Totuși, situația se schimbă dacă integrarea vine la pachet cu desfășurarea de trupe străine pe teritoriul Suediei și al Finlandei. În cazul în care extinderea NATO va fi însoțită de amplasarea de infrastructuri militare pe teritoriul celor două state, atunci Rusia va fi nevoită să reacționeze, este avertismentul președintelui rus. De asemenea, Putin a subliniat că Moscova trebuie „să fie atentă” la planurile alianței militare de a-şi spori influența globală.

„Desfășurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor țări va antrena, evident, un răspuns” din partea noastră, a explicat Vladimir Putin.

Dezvăluiri făcute la OTSC

În ciuda zvonurilor că liderul de la Kremlin a fost spitalizat și operat de cancer, Putin a apărut, luni, la o reuniune a liderilor OTSC (alianță militară de securitate post-sovietică, alcătuită din șase țări: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și Tadjikistan). La acest summit au participat președintele rus Vladimir Putin, premierul armean Nikol Pashinyan, șeful statului belarus Alexander Lukașenko, liderul kazah Kassym-Jomart Tokayev, președintele kârgâz Sadyr Japarov și liderul tadjik Emomali Rahmon.

Tot Putin a anunțat, la întâlnirea OTSC, că a obţinut, în timpul operaţiunii militare din Ucraina, „probe documentare ale unor componente provenite de la armele biologice care au fost create” în apropierea graniţelor Rusiei. Acesta susține că „se caută posibile metode şi mecanisme de destabilizare a situaţiei epidemiologice în spaţiul post-sovietic”.