20 sept. 2022 | 20:47

Vine marea recesiune: dacă îți era dor de criza din 2008, iat-o în fața ta

ACTUALITATE
Vine marea recesiune: dacă îți era dor de criza din 2008, iat-o în fața ta

Din ce în ce mai multe analize indică faptul că Europa se va scufunda în recesiune la finele anului curent.

În termeni de specialitate, recesiunea apare atunci când se înregistrează două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut (PIB), dar din păcate pentru noi, vorbim despre efecte mult mai grave de atât, iar cel mai îngrijorător este șomajul.

O analiză recent realizată de Bloomberg, ce include opiniile mai multor economiști, indică faptul că riscul de recesiune se află, în acest moment, la cele mai ridicate cote din luna iulie a anului 2020.

Analiștii chestionați se tem de faptul că actuala criză energetică s-ar putea accentua profund în sezonul rece în Europa, iar acest lucru va genera încetinirea economiilor din regiune.

Dacă în criza pandemică riscurile erau generate de probleme de ordin medical, iar Guvernele europene se confruntau cu o creștere marea cheltuielilor, acum este vorba despre un cumul de riscuri mult mai variați. Vorbim despre o inflație record pentru ultimele decenii, de întreruperi pe lanțurile de aprovizionare, de tensiuni la nivel geopolitic și de acest război energetic deschis pe care Rusia îl poartă împotriva Occidentului, ca răspuns la sancțiunile lansate pentru invazia din Ucraina.

Specialiștii citați de cei de la Bloomberg vorbesc, pe lângă toate aceste probleme, și de scenariul în care gospodăriile și firmele din Europa se pot confrunta cu raționalizări pe piețele de energie.

Europa se scufundă în probleme. E un moment atât de dur, încât va intra în istorie

Pe de altă parte, băncile centrale vor continua să majoreze dobânzile, pentru a lupta cu valurile de scumpiri. Singura armă a acestora în fața inflației agresive este creșterea dobânzii pe politică monetară. Doar că această acțiune scumpește banii, îngreunează accesul populației la firme și la finanțare și, mai presus de toate, scumpește creditele în derulare, punând presiuni suplimentare pe cei deja datori la băncile comerciale.

În cele din urmă, toți acești factori generează presiune pe economiile europene și singura speranță a noastră rămâne ca sezonul rece să nu fie unul geros, pentru a nu fi nevoie de un consum mare de energie.