Viktor Medvedchuk rămâne prizonier. Moscova nu acceptă să-l schimbe cu soldați ucraineni
Viktor Medvedchuk a fost cel mai bun prieten al lui Vladimir Putin în Ucraina, dar Kremlinul spune că nu va face schimb de prizonieri pentru a-i asigura libertatea. Numit adesea „prințul întunecat” al politicii ucrainene, bărbatul a fost un aliat loial liderului de la Kremlin mai mult de două decenii, conducând un partid politic pro-rus în Ucraina chiar și după anexarea Crimeei de către Rusia (2014) și începutul războiului din Donbas.
Viktor Medvedchuk nu va fi eliberat. Rusia refuză să-l schimbe cu soldați ucraineni
Dar legăturile sale cu președintele rus sunt chiar mai profunde decât alianțele politice. Cei doi și-au făcut vacanțe împreună la Marea Neagră, la reședința lui Putin din Soci și vila lui Medvedchuk din Crimeea, iar Putin este nașul fiicei lui, Daria. În ciuda prieteniei, Kremlinul a transmis, luni, că nu va schimba luptătorii ucraineni capturați la Azovstal cu Viktor Medvedchuk, pentru că sunt „categorii diferite de oameni”.
„Medvedchuk este cetățean al Ucrainei. Nu are nimic de-a face cu Rusia și nu este militar. În cazul celor care s-au predat la Azovstal, ei sunt militari și membri ai grupărilor naționaliste. Acestea sunt categorii complet diferite de oameni și cu greu putem vorbi despre vreun schimb aici”, a anunțat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov.
Nașul lui Putin, unul dintre motivele războiului din Ucraina?
Se crede că Viktor Medvedchuk ar fi urmat să fie instalat în funcția de președinte al Ucrainei după victoria rușilor. Acesta a fost arestat în aprilie de serviciile secrete ucrainene. În timp ce Putin și-a invocat furia față de derapajul Ucrainei către UE și teama sa de expansiunea NATO drept motive pentru invazie, unii au susținut că ar putea exista și un element de răzbunare personală: închiderea de către Kiev a posturilor de televiziune pro-ruse ale lui Medvedchuk, confiscarea bunurilor familiei sale și eventuala lui plasare în arest la domiciliu într-un caz de trădare pe care președintele Rusiei l-a numit „epurare absolută a câmpului politic”.
„Ei [Kremlinul] îl priveau principalul interlocutor în Ucraina”, a spus un fost oficial rus, care îl cunoaște personal pe Medvedchuk. „El a fost modalitatea legitimă în care își puteau vedea influența viitoare [în Ucraina]…„persecuția” lui este momentul în care a început totul”, a adăugat cunoștința oligarhului.
Oligarhul rămâne prizonier la Kiev
Cu puțin timp înainte de începerea războiului, serviciile de informații americane au susținut că Medvedchuk a fost folosit de Kremlin pentru un guvern marionetă într-un regim postbelic. Ulterior, bărbatul a dispărut din arestul său la domiciliu de la Kiev, făcându-i pe mulți să creadă că forțele speciale ruse au reușit să-l scoată din țară.
Reapariția sa în arest a oferit guvernului ucrainean o monedă de schimb neașteptată, oficialii propunând schimburi de prizonieri și sugerând că Viktor Medvedchuk a împărtășit informații care i-ar pune viața în pericol.