29 sept. 2022 | 10:11

VIDEO Un robot a câștigat recordul mondial pentru sprint: i-a făcut de rușine pe atleți

ACTUALITATE
VIDEO Un robot a câștigat recordul mondial pentru sprint: i-a făcut de rușine pe atleți

Acest robot nu are camere sau senzori și, în esență, a condus cursa orb. Un robot creat de Colegiul de Inginerie al Universității de Stat din Oregon a stabilit un nou record mondial pentru cel mai rapid sprint de 100 de metri de către un robot biped.

Cassie, care a fost dezvoltat folosind un milion de dolari de la Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), a folosit genunchi care sunt proiectați să se îndoaie, pentru a obține un nou record de viteză pe teren. Robotul de învățare automată s-a antrenat din greu, petrecând echivalentul unui an într-un mediu de simulare de alergare, într-o săptămână, făcându-l să treacă prin multe experiențe de antrenament simultan, folosind o tehnică computerizată.

Acest robot a doborât un record mondial

Echipa o optimizase pe Cassie pentru distanțe lungi, concentrându-se pe anduranță, dar au început să se întrebe care este viteza maximă a robotului. După multe modificări, aceasta s-a dovedit a fi cea mai rapidă viteză a unui robot biped din lume, înregistrând 24,73 secunde în cursa de 100 de metri.

„Cassie poate efectua un spectru de mers diferit, dar pe măsură ce ne-am specializat pentru viteză, am început să ne întrebăm care moduri sunt cele mai eficiente la fiecare viteză?”, a spus studentul absolvent Devin Crowley, care a condus cercetarea de record mondial.

Cassie aleargă, efectiv, orb, fără cameră sau senzori externi care să-i arate unde se îndreaptă. Partea dificilă, totuși, este ca robotul să pornească și să se oprească.

„Pornirea și oprirea în poziția verticală sunt mai dificile decât partea de alergare, similar cu cum decolarea și aterizarea sunt mai grele decât pilotarea efectivă a unui avion”, a spus profesorul de inteligență artificială Alan Fern.

„Acest rezultat de 100 de metri a fost obținut printr-o colaborare profundă între designul hardware mecanic și inteligența artificială avansată pentru controlul acelui hardware”.

Problema a fost că rețeaua neurală care controla robotul era specializată pentru viteză și nu era capabilă să o facă să pornească dintr-o poziție liberă. Pentru a rezolva problema, echipa a creat o a doua rețea neurală, care ar putea face robotul să stea nemișcat, apoi să aibă controlul tranziției între cei doi  timpi de mișcare, în timpul sprintului, ca un fel ca un releu.