Robotul umanoid pasibil de spionaj: poliția a intrat pe fir

Robotul umanoid pasibil de spionaj: poliția a intrat pe fir

Roboții își fac tot mai simțită prezența în viețile noastre de zi cu zi, ușurându-ne munca și ajutând, în special, la automatizarea proceselor tehnologice în marile fabrici și uzine. Există, totuși, întrebuințări mai deosebite pentru roboți, care sunt privite uneori cu scepticism din partea organelor legii.

Așa se întâmplă cu robotul artist Ai-Da, proiectat de Aidan Meller. Atât omul, cât și robotul, au fost reținuți de oamenii legii din Egipt, din cauza unor suspiciuni de spionaj.

Povestea robotului suspectat de spionaj

Artistul robot cunoscut sub numele de Ai-Da a fost programat să-și expună lucrările de artă alături de marile piramide ale Egiptului joi, deși spectacolul a fost aproape anulat după ce atât robotul, cât și Aidan Meller au fost reținuți de autoritățile egiptene pentru o săptămână.

Incidentul a început când polițiștii de frontieră nu au fost de acord cu tehnologia oculară folosită de proiectant asupra robotului. Ochii robotului Ai-Da conțin camere, motiv pentru care autoritățile sunt îngrijorate de faptul că ar putea capta imagini în diverse scopuri.

De asemenea, Ai-Da mai este dotată și cu modemuri de bord, ceea ce sporit vigilența și îngrijorarea autorităților publice din Egipt, responsabile cu securitatea națională.

Proiectantul robotului susține că nu ține neapărat ca Ai-Da să aibă modemuri, însă nu poate renunța cu totul la ochii acestui robot, care imită, în fapt, figura umană.

„Pot să renunț la modemuri, dar nu pot să-i scot ochii”, a spus Meller pentru prestigioasa publicație The Guardian.

Ai-Da ar trebui să participe la expoziția Forever is Now , care este programată să se desfășoare până pe 7 noiembrie. În cadrul acelui eveniment, robotul artist cu figură umanoidă va fi alături de un număr mare de artiști egipteni de top, dar și de nume importante la nivel internațional.

Meller face apel disperat către autorități și subliniază faptul că singurul scop al robotului său este acela artistic și nu are nicio legătură cu spionajul, nefiind responsabil de nicio acțiune care să dăuneze securității sau chiar altor oameni din jur.

„Este un robot artist, trebuie să clarificăm acest lucru, fără îndoială. Ea nu este un spion”, a declarat Meller.

„Oamenilor le este frică de roboți, înțeleg asta. Dar întreaga situație este ironică, deoarece scopul Ai-Da a fost să evidențieze și să avertizeze asupra abuzului dezvoltării tehnologice, iar ea este reținută pentru că ea însăși reprezintă o evoluție tehnologică”, a mai spus proiectantul ineditului robot umanoid.