02 sept. 2022 | 08:55

VIDEO Titanicul, așa cum nu l-ai mai văzut până acum: filmările care arată starea precară a epavei

ACTUALITATE
VIDEO Titanicul, așa cum nu l-ai mai văzut până acum: filmările care arată starea precară a epavei

O filmare de înaltă calitate cu epava Titanicului a fost publicată online, arătând nava dintr-o perspectivă care nu a mai fost văzută până acum. Videoclipul 8K a fost produs de OceanGate Expeditions, care a surprins imagini din timpul expediției Titanic din 2022.

În timpul unei misiuni de 8 zile, echipa s-a aventurat în adâncurile Oceanului Atlantic de Nord la bordul unei nave de 93,6 metri și a detaliat starea epavei folosind vehicule submersibile, camere de înaltă calitate și un sonar 3D.

Epava Titanic, văzută în detalii uimitoare 8K

Imaginile surprind o serie de caracteristici semnificative ale navei, inclusiv prova, ancora din babord, un lanț enorm de ancore și cabestane din bronz solid.

„Vedem noi detalii în această filmare. De exemplu, nu văzusem niciodată numele producătorului de ancore, Noah Hingley & Sons Ltd., pe ancora din babord. Studiem epava de zeci de ani și nu-mi amintesc să fi văzut nicio altă imagine care să aibă atâtea detalii”, a declarat Rory Golden, expert la OceanGate Expeditions Titanic și scafandru veteran Titanic, într-un comunicat.

„Unul dintre cele mai uimitoare clipuri arată cazanele cu un singur capăt care au căzut pe fundul oceanului când Titanic s-a rupt în două. În special, a fost unul dintre cazanele cu un singur capăt care a fost observat pentru prima dată când epava Titanicului a fost identificată, în 1985”, a adăugat el.

Titanic s-a scufundat în Oceanul Atlantic de Nord în data de 15 aprilie 1912, după ce a lovit un aisberg în timpul călătoriei sale inaugurale care a plecat de la Southampton, Anglia, cu destinația New York. Cel puțin 1.500 de pasageri au murit, iar epava s-a scufundat pe fundul oceanului, la aproximativ 4.000 de metri sub nivelul mării, la 740 de kilometri de Newfoundland, Canada.

Nava a fost descoperită abia în 1985, la 73 de ani după ce s-a scufundat.

Totuși, zilele epavei par a fi numărate. Expedițiile din ultimii ani au observat nava dezintegrandu-se rapid din cauza ruginei, a sării de mare, a bacteriilor, creaturilor din adâncime și altor forțe ale naturii.

De la descoperirea sa, în urmă cu 37 de ani, catargul din față al navei s-a prăbușit.

„Comparând filmările și imaginile din 2021, observăm ușoare schimbări în anumite zone ale epavei. Echipa noastră științifică va analiza imaginile în 8K, 4K și alte imagini capturate în timpul Expediției Titanic din 2022 pentru a observa modificările”, a remarcat Stockton Rush, președintele OceanGate Expeditions.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele