VIDEO Tesla, Bill Gates, Elon Musk, AI, Firefox – Playtech News Bytes 10
Playtech News Bytes a ajuns la episodul zece, motiv pentru care, și de această dată, atragem atenția asupra celor mai interesante subiecte din ultima săptămână, într-un format prietenos și ușor de urmărit, mai ales de pe ecranul telefonului.
Elevii copiază temele pentru acasă cu ajutorul inteligenței artificiale
Nu cred că o să ne oprim curând din a vorbi despre inteligența artificială. De această dată, Reddit ne arată că elevii din mai multe state au reușit să își scrie temele de acasă cu ajutorul unor programe de inteligență artificială. Acestea sunt capabile să scrie propoziții suficient de elaborate pentru a convinge orice profesor de autenticitatea textului. Unii elevi povestesc că au făcut și bani de buzunar cu această metodă, ajutând și alți colegi cu eseuri scrise în acest mod. Totuși, profesorii nu sunt deloc fericiți, deoarece, spun ei, această tehnică îi împiedică pe elevi să gândească singuri. Noi, momentan, suntem imparțiali. Nu o să spunem că este bine să trișezi, dar parcă știm și noi cam cât de grele erau eseurile la școală. Totuși, aș vrea să vă întreb pe voi ce părere aveți depre inteligența artificială. Este un lucru bun sau un lucru rău? Așteptăm opiniile voastre în comentarii.
Mergem mai departe și aflăm că românii nu prea știu să folosească un calculator. Studiile arată că, în afară de browsing, puțini oameni înțeleg exact la ce se referă competențele digitale
Încă de pe băncile școlii, copiii înțeleg că diplomele sunt importante doar pentru a avansa în carieră. O certifare TIC, de exemplu, nu arată o dovadă a dobândirii reale ale unor competențe digitale, iar asta se vede. Un studiu recent arată că un procent mare de români știu doar să navigheze pe internet, să pornească dispozitivele și să verifice rețeaua de internet, dar… cam atât. Carențele acumulate în anii de școală se simt drastic în carierele lor ulterioare. Totuși, românii sunt intuitivi și învață din mers. Au înțeles că e rău că au chiulit la orele de informatică, iar acum 55% dintre respondenții sondajului spun că știu și înțeleg ce înseamnă cursurile de informatică și intenționează să se înscrie la astfel de ore.
Săptămâna trecută am vorbit despre Bill Gates care voia să rezolve problema încălzirii globale. În această săptămână, aflăm că fondatorul Microsoft vrea să rezolve și problema foametei
În contextul schimbărilor climatice cu efecte dezastruoase la nivel global, Bill Gates și-a manifestat de curând îngrijorarea pe marginea crizei de alimente, care va amplifică foametea. El spune că metodele tradiționale de cultivare a plantelor nu vor mai funcționa. Așadar, mogululul vine cu soluția semințelor modificate genetic. Printre exemplele pe care le-a dat în materie de semințe “magice”, se numără porumbul care a fost modificat pentru a fi mai rezistent la cultivarea la temperaturi înalte și cu mai puțină umezeală. În privința orezului, varianta modificată, are nevoie de trei săptămâni în minus pe câmp până la cultivare. În acest fel, oamenii nu ar trebui să rămână niciodată fără culturi.
Războiul clonelor se intensifică. Un brand chinezesc a făcut o mașină electrică ce seamăna extrem de mult cu Tesla
De-a lungul timpului, Tesla a avut probleme cu producătorii chinezi care s-au inspirat din design-urile sale. Aceste vehicule sunt adesea denumite „clone Tesla”. Un exemplu concret este Xpeng (siaupan’) din China care a copiat interfața de utilizator a vehiculului Tesla și chiar site-ul său web. A fost un mare scandal atunci, în care Tesla a ajuns și în instanță, cu un angajat despre care compania crede că a vândut informații. Acum, Tesla se confruntă din nou cu un autovehicul chinezesc care e leit Tesla Model 3. Nu doar partea de design este foarte asemănătoare, dar și software-ul și bateriile. Acest model va livra câte 15.000 de mașini pe lună.
Cel mai recent serviciu a lui Elon Musk suferă din cauza popularității
Creșterea accelerată a numărului de utilizatori nu a avut un efect neapărat bun asupra stabilității rețelei sau asupra vitezei. Speedtest Intelligence arată că Starlink a fost rapid în Europa în al doilea trimestru din 2022, depășind viteza medie de descărcare în bandă largă fixă în 16 țări și a atins viteze de descărcare de peste 100 Mbps în 10 țări. România și Spania au fost singurele țări în care bandă largă fixă a depășit Starlink la cea mai rapidă viteză mediană de descărcare. Acest lucru este din cauza numărului mare de abonați din ultima vreme. Însă Starlink nu se oprește aici: încearcă să intre pe piețe noi, cum ar fi în avioane, nave de croazieră și mașini. Totuși, el nu este singurul furnizor de sateliți ambițios: Viasat lansează flota Viasat-3, iar Amazon trimite pe orbită 3.236 de sateliți.
Închidem această ediție cu o surpriză tehnologică pe care cu siguranță nu o cunoașteți
Știați că logo-ul motorului de căutare Firefox nu este o vulpe? Deoarece motorul de căutare se numește Firefox, există o credință greșită că logo-ul este sau ar trebui să fie o vulpe. În mod surprinzător, creatura blănoasă și drăguță care îmbrățișează globul pământesc este, de fapt, un panda roșu.
Atât pentru astăzi. Ne vedem săptămâna următoare. Pentru mai multe știri tech, accesați playtech.ro.