VIDEO Revoluție în Irak. Parlamentul a fost luat cu asalt de protestatari

VIDEO Revoluție în Irak. Parlamentul a fost luat cu asalt de protestatari

Tensiuni mari în Irak. Susţinătorii liderului şiit Moqtada al-Sadr au invadat Parlamentul din Bagdad, pătrunzând în Zona Verde ultrasecurizată care adăposteşte instituţiile guvernamentale şi ambasadele, cu scopul de a denunţa candidatura la postul de premier propusă de tabăra politică adversă. Pentru a-i intimida pe manifestanți, forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene.

Criză politică majoră în Irak

Sute de manifestanți, majoritatea susținători ai liderului șiit irakian Muqtada al-Sadr, au pătruns în Zona Verde puternic fortificată, în semn de protest față de nominalizarea unui bloc rival pentru funcția de prim-ministru. Niciun politician nu a fost prezent în Parlament când lumea a luat cu asalt Zona Verde de înaltă securitate a capitalei, unde se află clădiri guvernamentale și misiuni diplomatice.

Protestatarii se opun candidaturii lui Mohammed Shia al-Sudani, un fost ministru și guvernator provincial, desemnat pentru funcția de premier de Cadrul de coordonare pro-Iran.

Parlamentul din Bagdad, luat cu asalt de protestatari

Premierul Mustafa al-Kazimi a făcut apel la protestatari „să se retragă imediat” din Zona Verde, avertizând că polițiștii vor veghea la protecţia instituţiilor de stat şi a misiunilor străine. De asemenea, oamenii legii vor împiedica orice atingere la securitate şi ordine. Dar oamenii revoltați nu au ascultat de oficial și au luat cu asalt legislativul.

Un parlamentar irakian a anunțat că se analizează posibilitatea de a adopta o lege privind expulzarea forțelor turcești de pe teritoriul țării, explicând că inamicii și-au extins prezența în Irak prin înființarea de baze militare și cazărmi în regiunea Kurdistan.

De ce este revoluție

Între timp, armata turcă își continuă atacurile cu avioane de război și drone în interiorul Irakului. Tot mai multe trupe terestre staționează în bazele militare din regiunea Kurdistan, totul sub mesajul luptei împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizație considerată teroristă. Relațiile dintre cele două țări vecine sunt tensionate tocmai din această cauză.

Criza politică este totală în Irak, la 10 luni după alegerile legislative din octombrie 2021. Tratativele pentru formarea unui guvern şi numirea unui premier s-au prelungit la nesfârşit în această ţară multiconfesională, unde aceleaşi figuri domină scena publică din 2003, de la căderea preşedintelui Saddam Hussein.

Inclusiv după încheierea războiului împotriva grupării teroriste Stat Islamic (ISIS), care este încă activă în Irak şi comite atacuri, circa 2.500 de militari americani mai staţionează aici. SUA folosesc, de asemenea, bazele forţelor de securitate din Irak, care fuseseră lovite de mai multe ori cu rachete.