VIDEO Dacia 1310 care face istorie în 2022: cum a reușit să rușineze bolizi de top

VIDEO Dacia 1310 care face istorie în 2022: cum a reușit să rușineze bolizi de top

Un videoclip postat recent pe internet arată de ce vechile Dacii erau mașini bune.

Clipul, pe care îl poți vedea mai jos, arată cum mai multe mașini moderne înaintează cu greu prin zăpadă, iar o Dacia clasică, numită şi Renault 12, trece cu nonşalanţă printre ele.

Pe cât de multe sisteme electronice sofisticate au maşinile moderne, pe atât de greu ajung să înainteze uneori printr-o zăpadă elementară, mai ales dacă totul se întâmplă într-o ţară precum Turcia, unde zăpada este o raritate. În ultimele zile, însă, în Turcia a nins, iar drumurile ţării au devenit rapid aproape impracticabile, din cauza mașinilor care nu puteau înainta.

Un moment fascinant a fost surprins de un şofer de autobuz, pe o autostradă cu urcare mai pronunţată, care pusese în dificultate cam toate vehiculele care se aflau acolo. Câteva erau oprite pe dreapta pentru că nu puteau urca, alte câteva înaintau cu greu. Şi printre ele, cu nonşalanţă uimitoare, se strecoare o frumoasă clasică — o maşină cunoscută de noi drept Dacia 1310, dar care se vindea în Turcia cu sigla Renault.

Din punct de vedere tehnic şi chiar ca şi design, însă, e aceeaşi maşină, în esenţă.

Vechi vs nou

Există câteva explicații pentru care mașinile vechi, cel puțin în aparență, se comportă mai bine decât unele dintre modelele de astăzi.

Una dintre acestea este că diferenţialul spate era autoblocabil la multe modele. Azi asemenea diferenţiale se pun mai ales pe modele sport, pentru a favoriza drift-ul, şi aproape niciodată pe modele simple cu tracțiune spate.

Un alt exemplu bun este faptul că motorul nu era înăbuşit de ESC/ESP. Astăzi la multe modele cu tracţiune spate, sistemul ESC/ESP înăbușă imediat forța motorului de îndată ce roțile încep a derapa.

Nu în ultimul rând, motoarele aveau adeseori cuplu mai mic la turații joase. Motoarele turbo erau mai rare, iar cele sportive cu turbine aveau setată turbina să se includă la turații mai mari.

Citește și:
Etichete: