22 dec. 2022 | 11:55

VIDEO Ce este „drumul de cărămidă galbenă”, de pe fundul Oceanului Pacific: cine l-a făcut

ACTUALITATE
VIDEO Ce este „drumul de cărămidă galbenă”, de pe fundul Oceanului Pacific: cine l-a făcut

Oamenii de știință au cercetat un lanț de vulcani subacvatici din Oceanul Pacific și au descoperit ceea ce părea a fi un „drum din cărămidă galbenă”.

Caramida naturala este, de fapt, rezultatul geologiei vulcanice care a fracturat roca într-un mod curios de uniform.

Cercetătorii aflați pe Nautilus, care explorează Munții Submarini antici de pe creasta Liliʻuokalani, ca parte a expediției Luʻuaeaahikiikekumu, sunt cei care se află în spatele descoperirii, pe care o poți urmări în videoclipul atașat în subsolul acestui articol.

În cadrul acestuia, echipa a încearcat să exploreze o crustă de mangan de pe fundul oceanului cu ajutorul unui braț robotic și, din câte se poate observa, au avut noroc.

Roca a fost identificată

„Ceea ce poate arăta ca un drum din cărămidă galbenă către orașul mitic Atlantida este cu adevărat un exemplu de geologie vulcanică activă antică”, au explicat cei de pe Nautilus, pe YouTube.

Formațiunea geologică bizară se afla de-a lungul unei porțiuni a vârfului muntelui Nootka, care, la rândul lui, se află în Monumentul Național Marin Papahānaumokuakea.

La început, ceea ce arăta ca un petic de albie uscată a unui lac a fost identificat ca fiind hialoclastită, care este un tip de rocă vulcanică care se formează din erupțiile de mare putere și depun fragmente în fundul oceanului.

Motivul pentru care arată așa este datorat faptului că s-a fracturat ca urmare a încălzirii și răcirii repetate în timp, pe măsură ce au avut loc erupții ulterioare în zonă.

Evident, cei de la bordul navei au fost extrem de încântați de ceea ce au găsit, de vreme ce scena aduce aminte de Vrăjitorul din Oz, mai mult decât orice. În plus, aceasta este o dovadă clară a faptului că natura este cel mai bun arhitect, dar și cel mai talentat artist.

Rămâne de văzut ce altceva vor mai descoperi membrii echipajului, în perioada următoare.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele