04 ian. 2022 | 15:25

Victorie importantă pentru România: topul în care țara noastră este lider

ACTUALITATE
Victorie importantă pentru România: topul în care țara noastră este lider

Industria auto este una dintre principalii factori economici de pe piața muncii din UE, fiind unul dintre cele mai mari sectoare economice din multe țări, cu o contribuție valoroasă la PIB-ul lor.

Cu alte cuvinte, 6.6% din totalul angajaților la nivel european sunt implicați în industria auto, indiferent că mă refer la manufacturare, servicii sau construcții. Acest procent se traduce în aproximativ 12,6 milioane de oameni în total, potrivit Asociației Producătorilor Europeni de Automobile sau ACEA.

Din același raport realizat de către ACEA aflăm că în industria auto a UE sunt angajați 2,6 milioane de oameni, în mod direct în procesul de fabricație a vehiculelor.

Această cifră reprezintă 8,6% din totalul forței de muncă angajată în industria Uniunii Europene. Sau, mai simplu, aproape unul din 10 lucrători din industria UE este angajat în unitățile de producție de mașini.

România este unul dintre liderii europeni

Potrivit acelorași date, țările cu cea mai mare pondere a locurilor de muncă directe în industria auto sunt România și Slovacia cu 15,7%, Suedia cu 14,4%, Cehia cu 13,7% și Ungaria cu 12,8%.

Nu este deloc o surpriză că Cipru și Grecia se află pe ultimele două locuri ale listei cu 0,2% și, respectiv, 0,5%, Croația fiind ușor mai sus cu 1,1%. Procentul Danemarcei cu 1,4% este, de asemenea, unul slab foarte slab. De asemenea, procentul Lituaniei este iarăși unul foarte slab de 1,9% cu amendamentul că este limitat la acel procent.

Fabrici de producție și asamblare de mașini au existat și în Grecia, cum ar fi ELVO și NAMCO, dar țin de domeniul trecutului din cauza mai multor factori, cum ar fi avantajele competitive ale altor țări, mediul fiscal nefavorabil și problemele birocratice.

Interesul se concentrează acum asupra companiei germane Next.e Go Mobile, care, după cum susține aceasta, se află în faza de căutare a unui spațiu potrivit pentru realizarea unei unități de asamblare pentru mașinile sale electrice în Grecia.