Victorie importantă pentru Google în fața hackerilor: cu ce se laudă gigantul
Cu autentificarea cu doi factori, hackerii nu pot ajunge departe chiar dacă ți-au furat parola. În cele din urmă, Google vrea să treacă cu totul dincolo de parole.
Dacă ai fost printre cele 150 de milioane de oameni cărora Google le-a cerut să folosească autentificarea cu doi factori anul trecut, consideră-te norocos: șansa de a fi spart contul tău a scăzut la jumătate.
În ultimele trei luni ale anului 2021, Google a înscris automat 150 de milioane de deținători de conturi, împreună cu două milioane de utilizatori YouTube, în ceea ce numește verificarea în doi pași sau 2SV. Procesul de securitate combină de obicei o parolă cu o a doua cheie de conectare, cum ar fi un mesaj de confirmare într-o aplicație Google sau o cheie de securitate hardware.
Google este sigur pentru tine
Această actualizare s-a dovedit a fi eficientă. După decizie, la doar patru luni distanță, numărul conturilor compromise în urma atacurilor a scăzut cu 50%, spune Google, semn că, totuși, impunerea forțată a măsurilor de securitate benefice funcționează.
„Această scădere spune multe despre cât de eficientă poate fi o a doua formă de verificare în protejarea datelor și a informațiilor personale”, a spus Google. „Activați 2SV (sau o vom face!), deoarece face toată diferența în cazul în care parola dumneavoastră este compromisă”.
Google are un stimulent pentru a-și împinge utilizatorii către un sistem de conectare mai puternic. Are miliarde de deținători de conturi Gmail, Google Workspace și YouTube.
Asta îl face o țintă tentantă pentru hackeri, care folosesc adesea trucuri de inginerie socială pentru a scoate informații de la oameni. Și conturile de e-mail precum Gmail sunt deosebit de importante de protejat: resetarea altor parole trece adesea prin e-mail, astfel încât un cont de e-mail compromis poate duce la alte hack-uri.
Trecerea la autentificarea cu doi factori este un pas important pentru mulți oameni, dar probabil nu ultimul, deoarece companiile încearcă să remedieze deficiențele din ce în ce mai evidente ale autentificării numai prin parolă. Uităm parolele, alegem parole slabe și reutilizam parolele pe mai multe site-uri.
Serviciul Have I Been Pwned, care te avertizează cu privire la scurgeri de informații sensibile, a adunat o listă de peste 613 milioane de parole găsite în încălcări ale datelor.