16 nov. 2022 | 22:25

Vești proaste pentru Rusia, la 9 luni de la începerea războiului în Ucraina. S-a întâmplat din cauza sancțiunilor

ULTIMA ORĂ
Vești proaste pentru Rusia, la 9 luni de la începerea războiului în Ucraina. S-a întâmplat din cauza sancțiunilor

Economia Rusiei a intrat în recesiune, în condițiile în care producția internă brută a scăzut cu patru procente în trimestrul al treilea, potrivit primelor estimări publicate miercuri de agenția națională de statistică, Rosstat.

Sancțiunile au lovit economia Rusiei

Scăderea PIB-ului urmează unei contracții similare de patru procente în al doilea trimestru, în condițiile în care sancțiunile occidentale lovesc în economia Rusiei ca urmare a ofensivei Moscovei în Ucraina.

Scăderea de patru procente a producției economice între iulie și septembrie a fost mai mică decât contracția de 4,5% la care se așteptau analiștii.

Contracția a fost determinată de o prăbușire de 22,6% în comerțul cu ridicata și de o scădere de 9,1% în comerțul cu amănuntul.

Partea bună a lucrurilor este că sectorul construcțiilor a crescut cu 6,7%, iar agricultura cu 6,2%.

O recesiune este definită în mod obișnuit ca două trimestre consecutive de contracție economică, iar Rusia a cunoscut ultima dată o recesiune tehnică la sfârșitul anului 2020 și începutul anului 2021, când lumea trecea prin pandemia de coronavirus.

Economia rusă s-a descurcat bine la începutul anului 2022, cu o creștere de 3,5% a PIB-ului, dar începutul ofensivei din Ucraina a declanșat o avalanșă de sancțiuni din partea Occidentului.

Restricțiile la exporturi și importuri, deficitul de personal și problemele de aprovizionare cu piese de schimb au pus la grea încercare economia rusă.

La 8 noiembrie, banca centrală a prezis că produsul intern brut se va contracta cu 3,5% în acest an.

PIB-ul scade

FMI și Banca Mondială estimează o scădere a PIB-ului rusesc de 3,4% și, respectiv, 4,5%.

În pofida contracției economiei, rata șomajului din Rusia s-a situat la 3,9% în septembrie, potrivit Rosstat.

În octombrie, banca centrală rusă a menținut rata dobânzii cheie la 7,5%. A fost pentru prima dată de la începutul ofensivei militare din Ucraina când rata cheie a rămas neschimbată.

Banca centrală nu intenționează să modifice rata până la sfârșitul anului, semn de „adaptare” la o „nouă realitate”, a declarat guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina.

După ce Rusia a fost lovită de sancțiunile occidentale din cauza ofensivei din Ucraina, banca a majorat drastic rata cheie de la 9,5% la 20%, în încercarea de a contracara inflația și de a susține rubla.