09 mart. 2022 | 14:37

Economia Rusiei, aproape de colaps. Ce fac băncile din Moscova pentru a evita dezastrul

ULTIMA ORĂ
Economia Rusiei, aproape de colaps. Ce fac băncile din Moscova pentru a evita dezastrul

Restricțiile sunt fără precedent din epoca sovietică, când autoritățile mențineau controale stricte asupra valutarului.  Banca Centrală a Rusiei a înăsprit drastic restricțiile valutare pe fondul sancțiunilor paralizante occidentale din cauza războiului din Ucraina.

Economia Rusiei, aproape de colaps

Banca a ordonat băncilor comerciale ale țării să plafoneze suma pe care clienții o pot retrage din depozitele lor în valută la 10.000 USD în dolari SUA. Orice depășește această sumă ar trebui retras în ruble la cursurile de schimb curente, conform inews.co.uk.

De asemenea, le-a spus băncilor comerciale să înceteze să vândă valută forte clienților, o măsură care va stimula probabil o piață neagră a valutei străine, vânzările de valute străine fiind suspendate până pe 9 septembrie. Restricțiile sunt fără precedent din epoca sovietică, când autoritățile mențineau controale stricte asupra valutarului.

Banca Centrală a menționat că controalele valutare au fost înăsprite din cauza sancțiunilor occidentale care au înghețat o mare parte din rezervele valutare ale Băncii Centrale.

Câteva ore mai târziu, președintele Vladimir Putin a emis un ordin de restricționare sau interzicere a importurilor și exporturilor anumitor produse și materii prime. O listă a produselor care vor fi restricționate și/sau interzise nu a fost încă definită de guvern, relatează presa de stat rusă, RIA.

Mișcările au loc în timp ce economia națiunii pare periculos de aproape de colaps, deoarece este lovită de sancțiunile occidentale care i-au paralizat băncile și industria financiară. Fitch a retrogradat marți ratingul suveran al Rusiei cu șase crestături mai departe în teritoriul nedorit, la „C” de la „B”, spunând că este iminent o neplată a datoriei.

Morgan Stanley a avertizat mai devreme că Rusia ar putea rămâne în neregulă a datoriilor sale de la jumătatea lunii viitoare.

Simon Waever, șeful global al companiei pentru strategia de credit suveran pentru piețele emergente, a declarat luni: „Vedem că un default este scenariul cel mai probabil. În caz de neplată, este puțin probabil să fie ca una normală, Venezuela, în schimb, poate cea mai relevantă comparație.”

Bursa rusă va rămâne închisă miercuri, a declarat Banca Rusiei, continuând oprirea începută la 28 februarie, în încercarea de a opri prăbușirea prețurilor, în timp ce investitorii se grăbesc să-și scoată banii din țară.