Vestea proastă a dimineții pentru toți cei cu mașini pe benzină și motorină. Ce au văzut acum la pompă toți șoferii

Vestea proastă a dimineții pentru toți cei cu mașini pe benzină și motorină. Ce au văzut acum la pompă toți șoferii

Vești proaste pentru șoferi, din nou. După o scădere a prețurilor la benzină și motorină din ultimele zile, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut din nou prețurile azi.

Motorina s-a scumpit cu peste 30 de bani litrul în ultima săptămână, potrivit unei observări a site-ului Economica. Se observă că Petrom a scumpit benzina și motorina vândută în stațiile proprii cu zece bani pe litru. Spre exemplu, stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București afișa astăzi un preț al motorinei standard de 8,21 lei/litru, în timp ce benzina standard costă, la această stație, 7,83 lei/litrul.

Vești proaste pentru șoferii cu mașini pe benzină și motorină

Aceasta este a patra scumpire înregistrată în această săptămână. În total, motorina s-a scumpit cu 33 de bani pe litru, iar benzina cu zece bani pe litru – este prima scumpire pentru benzină din această perioadă. Scumpirile din ultimele zile vin după o perioadă de trei zile consecutive de ieftiniri, în care prețurile scăzuseră cu 25 de bani pe litru.

După ce prețul petrolului a avut un declin, de la 130 la 98 de dolari pe baril, cotațiile a început însă să urce din nou de mai mult de o săptămână. Astăzi, barilul de petrol Brent se tranzacționa la 119 dolari, pe fondul unui mix de factori, de la incertitudinile referitoare la un embargo asupra livrărilor de petrol rusesc, la dezechilibrele din piață.

Experții în energie ne spun că aceste evoluții nefavorabile de preț pe piața internațională a țițeiului au drept cauză perturbările produse în exporturile de țiței din Rusia și Kazahstan prin conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC), din cauza vremii nefavorabile. Aceasta fiind situația, investitorii au devenit deosebit de îngrijorați cu privire la aprovizionarea la nivel global.

Din păcate, un agent portuar și șeful CPC susțin că vremea rea continuă, potrivit presei internaționale. Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat ulterior că aprovizionarea cu petrol de către CPC ar putea fi oprită complet timp de până la două luni.

Citește și: