24 mart. 2022 | 12:11

Așteaptă mult și bine ieftinirile la carburant: ce s-a întâmplat peste noapte va genera din nou panică în benzinării

ACTUALITATE
Așteaptă mult și bine ieftinirile la carburant: ce s-a întâmplat peste noapte va genera din nou panică în benzinării

În ultimele zile, prețul internațional al petrolului începuse să scadă cu valori semnificative, fapt ce alimenta speranța șoferilor că la pompă vor apărea primele ieftiniri. Ei bine, dacă și tu te numeri printre cei ce aveau un astfel de vis, ia-ți gândul de la el. Prețurile țițeiului au început să crească din nou și e posibil ca șoferii să fie și de această dată cuprinși de panică, din păcate.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au urcat cu 6,12 dolari, sau cu 5,3%, până la 121,60 dolari.

În aceeași ordine de idei, contractele futures pentru țițeiul West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, au crescut cu 5,66 dolari sau cu 5,2%, până la 114,93 dolari pe baril.

De ce s-a întâmplat, peste noapte, acest lucru?

Experții în energie ne spun că aceste evoluții nefavorabile de preț pe piața internațională a țițeiului au drept cauză perturbările produse în exporturile de țiței din Rusia și Kazahstan prin conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC), din cauza vremii nefavorabile. Aceasta fiind situația, investitorii au devenit deosebit de îngrijorați cu privire la aprovizionarea la nivel global.

Din păcate, un agent portuar și șeful CPC susțin că vremea rea continuă, potrivit presei internaționale. Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat ulterior că aprovizionarea cu petrol de către CPC ar putea fi oprită complet timp de până la două luni.

Să nu uităm de importanța strategică a Rusiei pe această piață vitală. Moscova este al doilea exportator mondial de țiței, după Arabia Saudită. Concret, rușii exportă între 4 și 5 milioane de barili de țiței în fiecare zi. În condițiile în care conflictul militar din Ucraina pare a fi departe de a se încheia, analiștii nu văd cu ochi buni evoluția piețelor țițeiului.

”Dacă exista vreo așteptare ca războiul să se diminueze, nu este cazul. Vă puteți aștepta la o mai mare contractare a piețelor”, a declarat Claudio Galimberti, vicepreședinte senior de analiză la Rystad Energy.