Vestea dimineții pentru românii cu centrale termice pe gaz: anunțul oficial, ce facem la iarnă
Recent adoptata Ordonanță de Urgență din domeniul energiei a creat foarte multă panică în piață, atât printre operatorii de telefonie și furnizorii de energie, cât și printre românii obișnuiți cu centrale termice pe gaz care se îngrijorează că nu o să mai poată să-și plătească facturile la iarnă.
În speranța liniștirii populației, ministrul Energiei a avut o intervenție la Digi 24 în care a vorbit despre plafonul de consum la gaze pentru consumatorii casnici cu centrale individuale. Aparent, acesta a fost eliminat și, în consecință, prețul ar trebui să rămână neschimbat, 31 de bani pe kilowatt, independent de consum, a insistat Virgil Popescu.
Ce facem cu gazele la iarnă, ce se întâmplă cu facturile la energie
„Eu am spus de mai mult timp: vom avea o iarnă complicată și monitorizăm complet și continuu fluxurile de gaze. E adevărat, România nu este atât de dependentă de gazul rusesc ca alte state europene. Avem în continuare discuții și înțelegeri cu alte state pentru livrare suplimentară de gaze naturale pentru această iarnă. Mai sunt depus la cap la cap niște lucruri cu privire la tranzitul acestor gaze în așa fel încât să le putem aduce în România. Avem pe unde să le aducem în România, prin sudul țării, prin Coridorul Trans-Balcanic, pentru că ați văzut interconectorul între Grecia și Bulgaria în continuare nu este finalizat. Sperăm să fie finalizat până la începerea iernii, dar nu luăm în calcul și discutăm de Coridorul Trans-Balcanic”, a arătat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
În același context, oficialul a dat asigurări pe marginea faptului că este improbabil ca România să nu treacă cu bine peste această iarnă, având în vedere că avem înmagazinată 75,6% din capacitatea de gaze naturale, mai mult decât la 1 noiembrie 2021. Ministrul Energiei a oferit și asigurări suplimentare legate de faptul că nu există plafoane de consum pentru românii cu centrale individuale de gaz, motiv pentru care, pot consuma oricât, iar prețul va rămâne bătut în cuie la 31 de bani pe kilowatt.