20 iun. 2022 | 09:00

Vestea dimineții pentru milioane de pensionari români: ce se întâmplă cu contribuțiile la pilonul II

ACTUALITATE
Vestea dimineții pentru milioane de pensionari români: ce se întâmplă cu contribuțiile la pilonul II

Pensionarii românii se află într-o situație potențial problematică, după ce contribuțiile lor financiare, retrase din salariu, nu au ajuns la fondurile de pensii private obligatorii, pilonul II.

Aproximativ 4 milioane de angajați din România se confruntă cu o situație fără precedent. Banii pentru contribuțiile la pensiile private obligatorii le-au fost retrași din salariu, dar întârzie să fie virați în fondurile de pensii private care administrează finanțele respective. Aceasta este concluzia desprinsă din statisticile ASF, consultate de revista Capital.

Cât de mare este problema pensiilor private obligatorii, ce s-a întâmplat cu banii

În luna aprilie a acestui an, în România, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7.861.023 de contribuabili sau participanți. Dintre aceștia, unui număr de aproximativ 3.803.289 nu li s-au virat contribuția în luna aprilie pentru luna februarie. Practic, vorbim de aproximativ jumătate dintre viitorii pensionari români cărora le-au plecat banii din salariu sub formă de taxe și impozite, dar nu au ajuns unde trebuie. Nu au intrat în fondurile de pensii private obligatorii.

”Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB.”, se menţionează în raportul ASF.

Ca referință, fondurile de pensii private obligatorii aveau la finalul lunii aprilie 2022 active în valoare de 88,42 miliarde de lei, în creștere cu 9% față de nivelul înregistrat la 30 aprilie 2022, conform ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară).

În ceea ce privește profitabilitatea sau performanța fondurilor de pensii private obligatorii, aceasta s-a dus în jos în ultimul an. Din câte se pare, problema este cauzată de deprecierea temporară a valorii titlurilor de stat din portofoliu, după cum a explicat Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), într-o conferință de presă.

„Dacă ne uităm în ultimii ani vedem că în pofida unor perioade de volatilitate sistemul de pensii private a performat bine. Suntem în situaţia în care avem 7,8 milioane de români care contribuie în 7 fonduri pilon II. Contribuţiile virate până în momentul de faţă au fost de 72,5 miliarde, plăţi de 850 de milioane de lei către beneficiari. Activele nete administrate în prezent de 88 de miliarde, iar câştigul în toată această perioadă pentru participanţi a fost de 16 miliarde după scăderea comisioanelor de administrare. Asta ne duce la un randament mediu anual de 7,3% în cei 14 ani de când sistemul funcţionează”, a precizat Radu Crăciun.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele