Vestea dimineții pentru femeile născute înainte de 1980: este pentru binele lor, obligatoriu

Vestea dimineții pentru femeile născute înainte de 1980: este pentru binele lor, obligatoriu

Dacă ești femeie și ești născută înainte de anul 1980, poate că nu ar fi rău să ții cont de anumite lucruri care, în definitiv, ar putea să te scutească de anumite neplăceri, la un moment dat.

După cum știi, probabil, după vârsta de 40 de ani, femeile au șanse reale de a se confrunta cu menopauza. Inevitabil, acest fenomen aduce o serie de schimbări în corpul unei femei, astfel că o serie de controale devin necesare.

Ce se întâmplă în corpul tău

Mai exact, menopauza se instalează, în cele mai multe cazuri, între 40-55 de ani, însă se poate întâmpla și mai devreme de atât, în funcție de organism. Cu toate astea, vom vorbi astăzi despre cazurile generale.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în timpul menopauzei estrogenul din organism scade dramatic, iar ovarele își încetează funcționalitatea. Aceste schimbări vor avea directă legătură cu sănătatea orală.

Așadar, dacă ai ajuns deja la menopauză, vizitele mai dese la medicul stomatolog devin obligatorii. Simptomele pot conține: uscăciunea gurii, subțieri ale mucoaselor.  Glandele salivare ar putea fi și ele influențate de secreția de hormoni estrogeni.

Odată ce se instalează, menopauza poate scădea fluxul salivar, iar acesta are un rol protector. În consecință, va crește riscul apariției cariilor.

Mai mult, tot în această păerioadă, femeile sunt mai predispuse și la apariția bolii parodontale, fiindcă mecanismele naturale de autocurățare își pierd din funcționalitate, favorizând menținerea plăcii bacteriene.

În concluzie, sănătatea ar trebui să fie pe primul loc pentru tine, mai ales după ce ajungi la menopauză. Totuși, poate că nu ar trebui să aștepți până atunci pentru a avea grijă de tine, dar este necesar ca, odată ajunsă la vârsta optimă pentru menopauză, să pui accent pe acest aspect.

În plus, trebuie să fii conștientă că la menopauză poți experimenta schimbări ale stării de spirit, uneori inxplicabile în contextul unei situații obișnuite. Apelează cu încredere la un psiholog dacă, din întâmplare, te simți copleșită.