16 nov. 2022 | 10:13

Vestea dimineții pentru 1,6 milioane de muncitori români, se majorează salariul minim pe economie: când intră în vigoare schimbarea

ACTUALITATE
Vestea dimineții pentru 1,6 milioane de muncitori români, se majorează salariul minim pe economie: când intră în vigoare schimbarea

Foarte mulți români sunt nevoiți să trăiască în fiecare lună din doar 1525 de lei, acesta este salariul minim pe economie în format net, iar conform ultimelor statistici, aproximativ 1,5 milioane angajați au această leafă. În curând, banii alocați lor ar trebui să fie un pic mai generoși.

De la 1 ianuarie 2023, când se vor majora pensiile românilor, tot atunci va intra în vigoare o nouă valoare pentru salariul minim pe economie. O confirmare oficială pe marginea acestui subiect a venit de la ministrul Muncii, Marius Budăi și, deși nu avem un procent clar pentru creșterea pensiilor, când vine vorba de salariul minim, lucrurile par să fie bătute în cuie.

Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 ianuarie

Ministrul Muncii a confirmat la mijlocul acestei săptămâni că, de la 1 ianuarie 2023, va intra în vigoare noua variantă a salariului minim. În opinia sa, cel mai probabil, saltul va fi până la 3000 de lei salariul brut, din care 200 de lei vor fi scutiți de impozit. Asta se traduce printr-un salt destul de mare în brut până la 1663 net din 2800 de lei impozabil, net la care se adaugă cei 200 de lei neimpozabili. Aceasta nu este neapărat varianta finală, deoarece mai sunt necesare ”discuții cu partenerii sociali, respectiv în coaliția de guvernare”, după cum a explicat ministrul.

„Cred foarte mult în dialogul cu partenerii sociali, patronate şi sindicate (…), şi mâine, în Consiliul naţional tripartit, avem ca unic subiect salariul minim brut garantat în plată. Sperăm mâine să avem şi o decizie pentru a putea trece la etapa următoare şi anume testul IMM şi transparenţa decizională. (…) De la jumătatea anului 2022 am pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei pe care să o poată asigura ca şi salariul angajaţilor săi, o sumă de 200 de lei unde statul nu percepe nicio taxă. Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu-i taxăm”, a declarat Marius Budăi, la Parlament, scrie Agerpres.

Noul salariu minim, în opinia ministrului, va intra în vigoare de la 1 ianuarie, iar pentru cei 200 de lei se vor lua în calcul mai multe variante. ”Când porneşti un dialog, iei în calcul toate variantele, nu porneşti un dialog doar cu varianta ta, neascultând partenerii sociali, în speţă sindicatele şi patronatele. Aşa că toate variantele sunt pe masă, însă noi ne dorim ca acest salariu minim să intre în vigoare de la 1 ianuarie”, a explicat Budăi.

Ca o notă de subsol, deși cei 200 de lei neimpozabili sunt absolut opționali, în România, aproximativ 130.000 de contracte au fost actualizate pentru a include suma cu pricina.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele