06 oct. 2022 | 09:22

Vei vedea altfel criza din educație: suntem printre primii din Europa și nu este subiect de mândrie

ACTUALITATE
Vei vedea altfel criza din educație: suntem printre primii din Europa și nu este subiect de mândrie

Data viitoare când te întrebi de ce nu merge educația în România, de ce nu dă rezultate decât pentru cei care îmbătrânesc la meditații, răspunsul este unul cât se poate de simplu și nu are legătură doar cu programa școlară neancorată în secolul 21.

În România anului 2020, unui singur învățător sau profesor din ciclul primar îi erau repartizați în medie 14,3 elevi. Cu această valoare, țara noastră era pe locul al treilea în clasamentul european, după Țările de Jos – 16,5 elevi la un profesor și Franța – 14,9. Datele au fost publicate de Eurostat cu ocazia Zilei Internaționale a Educației, pe care am celebrat-o ieri.

Deși valorile nu ți se par astronomice, în țările în care educația dă rezultate semnificativ mai bune, precum Luxemburg, vorbim de doar 7,1 elevi la un profesor, jumătate cât în țara noastră. Până și în Grecia, media este de 8,5 elevi la un profesor, iar în Malta, vorbim de 8,8 elevi în aceleași condiții.

Cum arată învățământul în Europa

În 2020, erau 5,2 milioane de învățător sau profesori angajați în învățământul primar, secunda sau gimnazial de pe teritoriul Uniunii Europene. Pe categorii de vârstă, vorbim de 388.000 de profesori care aveau sub 30 de ani în toate cele trei cicluri de învățământ sau 7% din total. La polul opus, peste 50 de ani, aveam două milioane dintre cadrele didactice sau 39% din total. În continuare, aceasta este o meserie dominată de femei, reprezentând 73% din forța de muncă, aproximativ 3,8 milioane.

Pe partea de masculină, peste 50 de ani, aproximativ jumătate dintre ei, 47% au activat în învățământul gimnazial. Mai puțin de o cincime sau 17% din profesorii de peste 50% au activat în ciclul primar. Dacă ne uităm la profesoare, în aceleași condiții, peste 50 de ani, repartiția lor este semnificativ mai echilibrată, 40% lucrau în ciclul primar, 32% în ciclul secundar și 28% în ciclul gimnazial. În final, dacă vrei să ții ceva minte, ai în vedere că Ziua Internațională a Educației sau Ziua Profesorului este sărbătorită în fiecare an la 5 octombrie, din 1994.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele