30 mai 2022 | 23:40

Variola maimuței nu se va transforma în pandemie. Anunț făcut de OMS

ULTIMA ORĂ
Variola maimuței nu se va transforma în pandemie. Anunț făcut de OMS

Un expert de top în variola maimuței de la Organizația Mondială a Sănătății a spus că nu se așteaptă ca sutele de cazuri raportate până în prezent să se transforme într-o altă pandemie, dar a recunoscut că există încă multe necunoscute despre boală, inclusiv despre cum exact se răspândește.

OMS susține că variola maimuței nu va deveni următoarea pandemie

Medicul Rosamund Lewis de la OMS a declarat că este esențial să subliniem că majoritatea cazurilor de variolă observate în zeci de țări sunt la homosexuali și bisexuali, astfel încât oamenii de știință să poată studia în continuare problema. Experta i-a îndemnat pe cei expuși riscului să fie atenți.

„Este foarte important să precizăm acest lucru, deoarece pare a fi o creștere a unui mod de transmitere care nu ar fi putut fi recunoscut în trecut”, a explicat Lewis. „În acest moment, nu ne preocupă o pandemie globală”, a spus specialista OMS. „Suntem îngrijorați de faptul că oamenii ar putea dobândi această infecție prin expunere la risc înalt, dacă nu au informațiile de care au nevoie pentru a se proteja”, a adăugat medicul.

Oricine este expus unui potențial risc

Aceasta a avertizat că oricine este expus unui potențial risc de boală, indiferent de orientarea sexuală. Alți experți au subliniat că poate răspândirea în rândul bărbaților homosexuali și bisexuali a fost „accidentală”, spunând că s-ar putea răspândi rapid în alte grupuri dacă nu este controlată infecția.

Săptămâna trecută, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că 23 de țări care nu au avut anterior variola maimuțelor au raportat acum peste 250 de cazuri. Luni, Marea Britanie a anunțat alte 71 de îmbolnăviri.

Leziuni în zone ascunse, simptome că ai putea avea virusul

Rosamund Lewis a precizat că nu se știe dacă variola maimuței se transmite prin contact sexual sau doar prin apropiere și a descris amenințarea pentru populație ca fiind „scăzută”. Până acum, ni s-a spus că virusul se răspândește atunci când există contact fizic cu o persoană infectată, prin îmbrăcăminte sau lenjerii de pat. Medicul OMS a avertizat, de asemenea, că printre cazurile actuale, există o pondere mai mare de persoane cu leziuni în zona genitală și uneori aproape imposibil de văzut.

„Este posibil să aveți aceste leziuni timp de două până la patru săptămâni (și) este posibil să nu fie vizibile pentru alții, dar este posibil să fiți totuși infectați”, a spus aceasta.

Focare în Europa, SUA și Australia

Recent, un consilier de top al OMS a declarat că focarul de variolă a maimuței din Europa, SUA, Australia și nu numai a fost probabil legat de relații sexuale la două petreceri în Spania și Belgia. Acest lucru marchează o abatere semnificativă de la tiparul de răspândire a bolii în Africa centrală și de vest, unde oamenii sunt infectați de animale ca rozătoare sălbatice și primate.

Oamenii de știință nu au stabilit încă dacă focarul de variola maimuțelor din țările bogate poate fi urmărit până în Africa, dar boala continuă să infecteze oamenii de pe continent. Luni, autoritățile din Congo au declarat că nouă persoane au murit din cauza variolei maimuțelor în 2022. Dr. Aime Alongo, șeful diviziei de sănătate Sankuru din Congo, a mai spus că au fost confirmate 465 de cazuri, ceea ce o face una dintre cele mai afectate țări din Vest și Africa Centrală. Autoritățile nigeriene au confirmat primul deces din această țară, pe lângă alte șase cazuri. OMS spune că mii de cazuri sunt raportate în Nigeria și Congo în fiecare an.