31 mai 2022 | 08:46

Variola maimuței lovește din nou Europa. Zeci de cazuri identificate într-o singură zi în Marea Britanie

ULTIMA ORĂ
Variola maimuței lovește din nou Europa. Zeci de cazuri identificate într-o singură zi în Marea Britanie

Variola maimuței pare să se propage cu o rapiditate extrem de mare. Într-o singură zi au fost identificate 71 de cazuri noi în Marea Britanie, spune autoritățile.

Focar în Marea Britanie, cu variola maimuței

Update ora 20.27. Alte 11 cazuri de variola maimuţei au fost depistate în Marea Britanie, ceea ce ridică numărul total la 190. Totuși, riscul de infectare rămâne scăzut pentru populaţie, a anunțat Agenţia britanică de securitate sanitară. De asemenea, există patru cazuri în Scoţia, două în Irlanda de Nord şi unul în Ţara Galilor.

Știrea inițială: Agenţia de Securitate a Sănătăţii (UKHSA) spune că numărul total al cazurilor confirmate de variola maimuţei a atins numărul de 179 în Marea Britanie. Primul caz a fost înregistrat pe 7 mai.

Uniunea Europeană (UE) dă asigurări că pregăteşte achiziţii în grup de vaccinuri şi tratamente împotriva variolei maimuţei, potrivit AFP.

Virusul este prezent deja în peste 20 de state, iar numărul cazurilor ar putea creşte, a precizat recent Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Francezii au început deja vaccinarea împotriva acestui virus.

Variola maimuţei este o boală infecţioasă rară, iar simptomele sunt în general uşoare, fiind înregistrată pentru prima dată în Republica Democrată Congo în anii 1970.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) e de părere că apariţia variolei maimuţei în Europa şi America de Nord necesită vaccinări în masă ca măsură precum o bună igienă.

Richard Pebody, șeful echipei care se ocupă de agenţii patogeni cu ameninţare ridicată din cadrul OMS Europa, a spus că rezervele de vaccinuri sunt relativ limitate.

Citește și: Oamenii se luptă cu virusuri periculoase încă de la începuturile timpului. Un antic coronavirus a străbătut Asia de Est acum 25.000 de ani

Ca măsuri imediate pentru controlarea focarului sunt depistarea contactului şi izolarea, a spus el.

„Nu ne aflăm în situaţia în care să trecem la răspândirea vaccinării populaţiilor”, a afirmat oficialul.

Specialiștii din sănătate publică din Europa şi America de Nord investighează peste 100 de cazuri suspecte şi confirmate de infecţie virală în cel mai grav focar de virus din afara Africii. Pe acest continent este endemic de zeci de ani. Cercetătorii au declarat că nu sunt clar ce provoacă focarul şi încearcă să înţeleagă originea cazurilor şi dacă virusul a schimbat ceva. Nu există nicio dovadă că virusul a suferit mutaţii, a declarat luni un director executiv al agenţiei ONU.

Citește și: OMS face anunțul pe care nimeni nu și-l dorea, acum la final de pandemie: de fapt, nimic nu s-a schimbat. Ce trebuie să știe oamenii