15 mart. 2022 | 16:54

Va fi presa cenzurată? Ce „ascunde”, de fapt, proiectul de lege acuzat de unii că ne duce în comunism

ACTUALITATE
Va fi presa cenzurată? Ce

Există voci în spațiul public românesc ce afirmă faptul că măsura promovată de autorități, sub forma unui proiect care să analizeze presa și să excludă elementele de propagandă, de știri false și dezinformare, ar reprezenta, de fapt, o cenzură. Ei bine, oficialitățile neagă vehement acest lucru și spun că este în beneficiul cetățenilor să oprim dezinformarea de la rădăcină, deoarece efectele sale asupra societății sunt dintre cele mai negative.

Raed Arafat, de exemplu, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), susține că „nimeni nu a pus problema de a cenzura, nimeni nu a pus problema că noi vom închide entităţi de media sau de social media sau aşa mai departe”.

„Vedem foarte bine ce pot să facă dezinformările şi ce poate să facă o ştire virală pe social media care este mincinoasă. Dacă o prinzi la începutul ei, mult mai bine o combaţi, decât să o prinzi când a devenit virală peste tot şi când pe lume nu o mai interesează ce mai scrii tu şi ce mai răspunzi tu”, a mai spus Arafat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

„Am văzut ce s-a întâmplat în cazul creşterii preţurilor la carburanţi. Am văzut ce s-a întâmplat în cazul aşa-zisei crize a uleiului sau ce se mai întâmplă în cazul aşa-ziselor crize de alte tipuri de produse alimentare sau de altă natură, iar autorităţile trebuie să informeze de îndată ce în spaţiul public, chiar şi în intermediul unei reţele de social media, încep să circule informaţii privind situaţii care generează o anumită stare de preocupare, acele lucruri trebuie verificate, iar opinia publică trebuie să cunoască adevărul despre această situaţie”, a declarat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ce vor face autoritățile, de fapt

Conform șefului DSU, ”răspunsul autorităţilor nu este cenzură, nu este limitarea dreptului la informare sau la liberă exprimare, ci dimpotrivă, asigurarea unui canal de comunicare în timp real între cetăţeni, între opinia publică şi sursele oficiale de ştiri, care sunt datoare să prezinte poziţia autorităţilor de fiecare dată când în spaţiul public apar semne de întrebare în legătură cu diverse domenii, cu respectarea, aşadar, a dreptului de liberă exprimare şi, bineînţeles, responsabilităţilor pe care autorităţile le au în comunicarea cu cetăţenii”.