Moțiunea simplă împotriva ministrului Lucian Bode a picat
Deputații USR au depus moțiune simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode. Documentul a fost depus marți la Biroul Permanent al Camerei Deputaților și se numește „Siguranță și încredere sau debandadă și furt? Ministrul Bode trebui să răspundă pentru dezastrul pe care l-a creat”.
Moțiunea simplă împotriva lui Lucian Bode a picat
Update 19 octombrie, ora 13.10. Moțiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a picat la votul parlamentarilor din Camera Deputaților. Moțiunea a fost depusă de 55 de parlamentari ai USR și neafiliați din Partidul Forța Dreptei.
Au fost 88 de voturi „pentru” și 162 „contra”. În plus, 6 deputaţi s-au abținut de la vot.
Moţiunea simplă intitulată „Siguranţă şi încredere sau debandadă şi furt? Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul creat”, parlamentarii au cerut demisia lui Bode din fruntea MAI, pe motiv că „nu a reuşit reformarea instituţiei”.
Principalul motiv al moțiunii a fost „licitaţia cu dedicaţie pentru achiziţia a 600 de BMW-uri de la prietenul preşedintelui Klaus Iohannis”.
Update 11 octombrie, ora 10.55. Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca moţiunea simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode, să fie dezbătută lunea viitoare, de la ora 16,00, şi supusă votului miercurea viitoare. Oficialul MAI a cerut, marţi, reprogramarea acesteia, deoarece nu poate ajunge în plen.
„Vă adresez rugămintea să reprogramaţi această dezbatere pentru săptămâna 17-21 octombrie, având în vedere faptul că pe parcursul zilei de 11 octombrie sunt angrenat într-o serie de activităţi cu oficialităţi străine, iar începând cu ziua de miercuri mă voi afla în Belgia, respectiv Luxemburg, pentru activităţi în marja Consiliului Uniunii Europene în formatul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI). Menţionez faptul că unul dintre evenimentele programate pentru data de 11 octombrie vizează semnarea contractului pentru achiziţia de nave multirol de către IGSU”, a precizat Bode în solicitarea sa adresată Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.
Update 11 octombrie, ora 07.32. Camera Deputaţilor dezbate și votează, în cursul zilei, moţiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, depusă de 55 de parlamentari USR şi neafiliaţi aparţinând Partidului Forţa Dreptei. Prin moţiunea intitulată „Siguranţă şi încredere sau debandadă şi furt? Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul creat”, semnatarii cer ca oficialul să plece de la conducerea MAI, deoarece nu a reuşit reformarea instituţiei, iar „cea mai mare reuşită” a mandatului său este „licitaţia cu dedicaţie pentru achiziţia a 600 de BMW-uri”.
Știrea inițială: Printre deputații care au semnat moțiunea se numără și zece parlamentari ai grupului Ludovic Orban.
Principalul motiv pentru depunerea moțiunii ar fi achiziția de către Poliția Română de autoturisme marca BMW.
Contractul este în valoare de 98 de milioane de lei, iar Sindicatul Europol acuză ministerul că a organizat o licitație cu dedicație.
Poliția Română a spus că doar modelele BMW s-au calificat în criteriile stabilite în caietul de sarcini.
Lucian Bode a trimis Corpul de Control să verifice achiziția controversată.
„Dacă vă referiți la interesul public manifestat față de achiziția unor mașini de poliție pentru Poliția Națională, pot să vă confirm că ministrul Afacerilor Interne a cerut corpului de control să facă verificări privind procedurile derulate cu această ocazie.
La finalul verificărilor, Ministerul Afacerilor Interne va prezenta public aceste concluzii”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Reacția lui Klaus Iohannis
Poliția Română vrea să cumpere 600 de automobile marca BMW pentru 98 de milioane de lei de la Automobile Bavaria, companie condusă de un apropiat al președintelui Klaus Iohannis.
„Despre prietenia cu mine pot să vă spun că nu a contat cu siguranţă, iar informaţiile mele despre această procedură sunt doar cele care au apărut pe sursele deschise, adică pe media, însă pot să vă spun un lucru foarte clar:
dacă există suspiciuni, atunci avem suficiente autorităţi competente să verifice aceste lucruri şi, dacă îmi permiteţi, mă aştept ca aceste autorităţi să verifice toate lucrurile la sânge.
Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca numele meu şi poziţia mea să fie trase într-o chestiune care poate să fie verificată tehnic.
Cred că este evident pentru toată lumea că eu personal nu am nicio treabă cu această achiziţie, dar dacă există suspiciuni atunci mă aştept la clarificări şi cam foarte repede”, a spus şeful statului.