01 iun. 2022 | 23:54

Ungaria dă planurile UE peste cap. Viktor Orban a blocat embargoul petrolier rusesc

ULTIMA ORĂ
Ungaria dă planurile UE peste cap. Viktor Orban a blocat embargoul petrolier rusesc

Ungaria a blocat, miercuri, adoptarea embargoului petrolier şi a noilor măsuri europene decise împotriva Moscovei prin refuzul de a-l sancționa pe liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril, au precizat mai multe surse diplomatice. Clericul rus este considerat un „aliat de lungă durată al preşedintelui Vladimir Putin”, devenit „unul dintre principalii susţinători ai agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei”, se arată în propunerea de măsuri înaintată statelor membre UE.

Ungaria refuză să-l sancționeze pe Patriarhul Kiril al Rusiei

Guvernul de la Budapesta a amânat, miercuri, finalizarea pachetului de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei, insistând asupra retragerii de pe „lista neagră” a șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril, notează Reuters. UE a stabilit, în principiu, la începutul acestei săptămâni, cel de-al șaselea pachet de măsuri punitive din cauza invadării Ucrainei, iar Bruxelles urma să transforme acel acord politic într-un text legal, pentru a putea intra în vigoare.

Liderii celor 27 de ţări ale blocului comunitar, reuniţi luni şi marţi la summitul de la Bruxelles, au ajuns la un acord pentru a-şi reduce importurile de petrol rusesc cu aproximativ 90% până la sfârşitul anului. Scopul este de a secătui finanţarea ofensivei Kremlinului împotriva Ucrainei.

Citește și Ucraina aprobă sancțiuni împotriva conducerii Bisericii Ortodoxe Ruse. Măsurile sunt valabile 10 ani

Ungaria amână și mai mult sancțiunile UE împotriva Rusiei, declarând acum că Europa nu trebuie să-l includă pe Kiril al Moscovei în „lista neagră”. Ambasadorul Ungariei a emis, miercuri, dreptul de veto al patriarhului rus. A fost o surpriză neplăcută pentru UE, după ce prim-ministrul ungar Viktor Orban a acceptat pachetul, la reuniunea de luni, fără a-l menționa pe Kiril.

Embargoul UE asupra petrolului rusesc, blocat

Embargoul Uniunii Europene împotriva Rusiei este măsura emblematică a celui de-al şaselea pachet de sancţiuni, ce prevede o extindere a listei negre a UE la aproximativ 60 de personalităţi, între care liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril, şi excluderea a trei bănci ruse din sistemul financiar internaţional Swift, inclusiv Sberbank, principala instituţie a ţării.

„Acordul este suspendat pentru că Ungaria se opune sancțiunilor împotriva Patriarhului Kiril”, a dezvăluit un diplomat UE. Alți doi au confirmat situația tensionată.

Totuși, pentru adoptarea măsurilor, este necesară unanimitatea, iar premierul ungar Viktor Orban şi-a dat acordul cu privire la acest nou pachet de sancţiuni care urma să fie finalizat în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor înainte de publicarea sa în jurnalul oficial al UE. Pe ultima sută de metri, Ungaria s-ar fi răzgândit și refuză să-l pedepsească pe Kiril. Au avut loc consultări cu guvernul de la Budapesta pentru a fi depăşită opoziţia.