30 nov. 2022 | 16:25

Ungaria anunță focar de gripă aviară într-un județ aflat la granița cu România

ULTIMA ORĂ
Ungaria anunță focar de gripă aviară într-un județ aflat la granița cu România

Ungaria a raportat un focar de gripă aviară cu virusul H5N1 înalt patogen la o fermă de gâște, a anunțat miercuri Oficiul Național pentru Siguranța Lanțului Alimentar (Nebih).

Focar de gripă aviară în Ungaria

Focarul din județul Bekes, de la granița cu România, a dus la sacrificarea a peste 3.000 de gâște la ferma unde a fost detectat virusul.

La începutul acestei luni, Nebih a raportat apariția unor focare de H5N1 la două ferme din județul vecin Bacs-Kiskun.

Sezonul epidemic 2021-2022 de gripă aviară înalt patogenă este cea mai mare epidemie de gripă aviară observată până în prezent în Europa, cu un total de 2 467 de focare la păsări de curte, 47,7 milioane de păsări sacrificate în unitățile afectate, 187 de focare la păsări captive și 3 573 de detecții de virusuri de gripă aviară la păsări sălbatice, cu o extindere geografică fără precedent, care se întinde de la insulele Svalbard până în sudul Portugaliei și Ucraina, afectând 37 de țări europene.

Între 11 iunie și 9 septembrie 2022, au fost raportate 788 de detecții ale virusului HPAI în 16 țări europene la păsări de curte (56), păsări captive (22) și păsări sălbatice (710). Mai multe specii de păsări marine care se reproduc în colonii au prezentat o mortalitate masivă și generalizată cauzată de virusul HPAI A(H5N1) de-a lungul coastei de nord-vest a Europei.

Gripa aviară în Europa

Acest lucru a dus la un nivel fără precedent de detectare a virusului A(H5N1) la păsările sălbatice între iunie și august 2022 și reprezintă un risc continuu de infectare pentru păsările domestice. Focare de gripa aviară A(H5N1) înalt patogenă la păsări au fost în continuare observate la păsările de curte în perioada iunie-septembrie, cu un număr de cinci ori mai mare de spații infectate decât cel observat în aceeași perioadă din 2021 și distribuite în principal de-a lungul coastei atlantice.

Opțiunile de răspuns la această nouă situație epidemiologică includ definirea și punerea în aplicare rapidă a unor strategii adecvate și durabile de atenuare, cum ar fi măsuri adecvate de biosecuritate și strategii de supraveghere pentru detectarea timpurie în diferitele sisteme de producție avicolă.

Virușii care circulă în prezent în Europa aparțin clasei 2.3.4.4b, cu șapte genotipuri, dintre care trei au fost identificate pentru prima dată în această perioadă, fiind detectate în timpul verii.

Virușii  A(H5) au fost detectați, de asemenea, la specii de mamifere sălbatice din Europa și America de Nord și au prezentat markeri genetici de adaptare la replicarea la mamifere.