Ungaria a primit combustibil nuclear rusesc. Transportul a ocolit Ucraina, pe cale aeriană
Legăturile dintre Ungaria și Rusia sunt din ce în ce mai strânse. Recent, Ungaria a anunță că a primit combustibil nuclear rusesc pe calea aerului, ocolind Ucraina invadată, după ce, miercuri, premierul ungar, Viktor Orban, a declarat că țara sa „nu vede nicio problemă“ în a face plata în ruble pentru gazul rusesc. Mai multe detalii, în continuare.
Ungaria anunță că a primit combustibil nuclear rusesc
Ungaria a anunțat că a primit, miercuri, prima livrare de combustibil nuclear din Rusia pentru centrala sa nucleară de la Paks, construită cu ajutorul Moscovei – un semn al apropierii tot mai mari dintre Viktor Orban și Vladimir Putin.
Combustibilul nuclear a ajuns în Ungaria pe calea aerului, întrucât invazia rusă în Ucraina a făcut imposibilă transportarea acestuia cu trenul.
Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a făcut joi anunțul, reiterând că Ungaria respinge impunerea de sancțiuni pe gazul și petrolul rusesc, dar și că sancțiunile pe domenii precum cel al energiei nucleare echivalează cu „o linie roșie“ pentru țara sa.
„Combustibilul a venit mereu din Rusia cu trenul, via Ucraina, însă din păcate, acest lucru nu mai este posibil, așa că a trebuit să găsim o cale alternativă de a-l transporta“, a spus Szijjarto, într-un clip video publicat pe Facebook.
Citește și: Ungaria se conformează condițiilor impuse de Rusia: „Dacă asta vor, vom plăti în ruble“
Transportul a fost făcut pe cale aeriană
Șeful diplomației ungare a menționat și că livrarea a ajuns în Ungaria prin spațiul aerian al Belarusului, Poloniei și Slovaciei cu aprobarea celor trei țări, în condițiile în care energia nucleară nu se află pe lista de sancțiuni a Uniunii.
Ungaria intenționează să își extindă centrala nucleară de la Paks cu încă două reactoare rusești VVER, ambele cu o capacitate de 1,2 gigawați. Proiectul a fost acordat, în 2014, fără licitație, companiei nucleare ruse, Rosatom și reprezintă un semn al relațiilor apropiate între Orban și dictatorul rus.
Cu toate că a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, premierul ungar, Viktor Orban, s-a declarat ca fiind cel mai pro-Putin lider european, respingând sancțiunile pe importurile energetice împotriva Moscovei. Reamintim că Ungaria este singura țară europeană care acceptă șantajul liderului rus privind plata în ruble.
În plus, Ungaria a refuzat să ofere ajutor militar Ucrainei în lupta acesteia împotriva invadatorilor, numindu-l pe Zelenski unul dintre adversarii săi, alături de „birocraţi de la Bruxelles“ şi de media internaţională.