Unde se câștigă bine în România, unde trebuie să te muți pentru un salariu mediu de 4500 de lei: pe ce locuri sunt București, Brașov, Iași, Sibiu, Timiș
România nu a fost creată egală, unii români, din unele regiuni, sunt semnificativ mai privilegiați decât alți români care trăiesc 100 de kilometri mai încolo. Tocmai din acest motiv, dacă te gândești să te muți, ar fi bine să ai în vedere unde se câștigă mai bine.
În medie, salariul net din București este de 4500 de lei, cu mult peste media națională. Până și în Cluj, media este de 4100 de lei, în timp ce în Timiș se câștigă 4000 de lei în medie. În Sibiu, Brașov, Iași sau Ilfov, care ai crede că sunt foarte bine cotate, media este de 3500 de lei net. Fără să fie neapărat surprinzător, clasamentul de mai sus al sumelor a influențat în mod direct numărul angajărilor.
România, săraca țară bogată
Cele mai multe angajări din România, în 2022, s-au realizat în București, Capitala fiind urmată îndeaproape de Cluj și Timiș, iar un pic mai jos, de Iași și Ilfov. Dacă te uiți după un salariu mediu net de peste 3000 de lei, merită să ai în vedere că în Bihor vorbim tot de 3500, ca în Sibiu, Brașov sau Iași, în timp ce la Constanța sau Dolj, media este de 3200 de lei. La polul opus, se află județe precum Gorj, Vaslui, Mehedinți, Bacău sau Ialomița, unde media este între 2700 și 3000 de lei net.
„Sigur că aceste valori sunt corelate cu un număr semnificativ mai mic de joburi disponibile în aceste județe, de companii care au sediul sau sucursale aici, dar și de distribuția candidaților pe nivele de experiență. Vorbim despre zone din care vin mulți candidați care se califică în special pentru joburi entry level”, spune Bogdan Badea pentru Profit.ro.
În privința posturilor disponibile, cele mai multe sunt în retail, servicii, turism și industria alimentară. Fără să surprindă neapărat pe cineva, cel mai bine au fost plătiți în 2022 angajații din IT. În cazul lor, salariul mediu net este de 6000 de lei, cu mult peste media națională. Managerii de proiect au o medie de 5000 de lei, iar pe zona de banking, media este de 4300 de lei lunar. În telecomunicații și construcții, salariul mediu este de aproximativ 4200 de lei. O medie de 4000 de lei se regăsește în ingineri, auto/echipamente, medicină, e-commerce, audit/consultanță și asigurări.
„În ceea ce privește câștigurile salariale, piața muncii a avut dintotdeauna un paradox care e puțin probabil să se schimbe într-un viitor apropiat. Mai exact, domeniile care au angajat cel mai mult nu au fost întotdeauna și cele în care s-a câștigat cel mai bine. Asta pentru că acolo unde vedem volume foarte mari în recrutare, vorbim și de o pondere mare a angajaților pe poziții entry level. De aceea, vom regăsi domenii precum retailul, serviciile, industria alimentară sau turismul în topul celor mai mari angajatori din România, la distanță considerabilă de următoarele clasate, însă undeva în a doua parte a ierarhiei atunci când facem o evaluare în funcție de salarii”, a adăugat Badea.