Undă de șoc în Japonia. Guvernul nipon a demisionat

Undă de șoc în Japonia. Guvernul nipon a demisionat

Guvernul nipon a demisionat, miercuri, cu scopul de a se distanța de Biserica Unirii, după asasinarea fostului premier Shinzo Abe. O ședință specială a Cabinetului a început la ora locală 11:30. Este de așteptat ca, în curând, să se afle noua componență a Executivului Japoniei, sub conducerea prim-ministrului Fumio Kishida.

Guvernul din Japonia a demisionat

Dorința de a reînnoi componența guvernului a fost anunțată în toamna anului trecut. Ulterior, Kishida a spus că puterea țării trebuie să „se întâlnească față în față cu opinia publică”. În același timp, șeful principalei forțe de opoziție din Japonia, Partidul Constituțional Democrat, Yukio Edano, a subliniat că „este nevoie de o schimbare în tot guvernul”.

Fumio Kishida a fost confirmat în data de 4 octombrie 2021, prin vot majoritar, ca premier al Japoniei. Acum, în Parlamentul nipon, din 465 de locuri, 305 aparțin deputaților coaliției de guvernământ ca parte a LDP și partidul Komeito. Șeful Guvernului a explicat că remanierea cabinetului va avea ca scop distanțarea de Biserica Unirii, deoarece ucigașul lui Abe ar fi implicat în această comunitate religioasă.

Remanierea miniștrilor niponi

Reamintim că fostul premier Shinzo Abe a fost ucis cu două zile înainte de alegerile pentru camera superioară a parlamentului nipon, care au fost câștigate de Partidul Liberal Democrat.

Inițial, remanierea guvernamentală trebuia să aibă loc la începutul lunii septembrie, dar acum, din cauza intenției de a accelera promovarea conceptului său economic de „noul capitalism”, necesitatea de a lua măsuri pe fondul creșterii prețurilor la alimente și carburanți, Fumio Kishida a decis să accelereze procesul.

Însuși premierul Japoniei și-a anunțat demisia. Prin această decizie, Kishida vrea să întrerupă legăturile dubioase cu un grup religios. Acesta din urmă este discutat activ din cauza asasinării lui Shinzo Abe.

Premierul țării se bazează pe schimbări de personal

Prim-ministrul țării este încrezător că schimbările de personal vor avea un impact pozitiv. În opinia sa, ar fi trebuit să deschidă calea pentru crearea unei administrații care să se ocupe de cele mai mari probleme ale epocii postbelice. Vorbim despre COVID-19 și inflație, războiul Rusiei împotriva Ucrainei și tensiunile crescute în strâmtoarea Taiwan.

Poziția sa este susținută de mâna dreaptă a lui Fumio, secretarul șef al cabinetului – Matsuno Hirokazu. Ministrul de Externe, Hayashi Yoshimasa, și cel de Finanțe, Suzuki Shunichi, continuă să dețină funcții.