Un spital și două blocuri din Harkov, bombardate de armata rusă. Apartamentele au luat foc

Un spital și două blocuri din Harkov, bombardate de armata rusă. Apartamentele au luat foc

Al doilea oraș al Ucrainei, Harkov, a fost lovit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de mai multe bombardamente rusești, deși președintele Volodimir Zelenski spune că forțele ucrainene obțin „succese tactice” în regiune. O persoană a fost ucisă și cinci au fost rănite „ca urmare a loviturilor de artilerie și mortar inamice”, a declarat administrația militară regională pe Telegram.

Bombardamente în Harkov. Un spital și două blocuri, ținta rușilor

Un spital și o zonă rezidențială din nord-estul orașului ucrainean Harkov au fost bombardate de ruși, în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit serviciului de urgență din Ucraina. Imaginile cu pagubele create de soldații lui Vladimir Putin au fost publicate în urmă cu câteva ore. Apartamentele celor două blocuri de 9 etaje au fost cuprinse de flăcări. De asemenea, structura de beton și ferestrele unității medicale au fost afectate, iar la un etaj a izbucnit un incendiu.

„Situația din regiunea Harkov este grea. Dar armata noastră, serviciile noastre de informații au un succes tactic important”, a precizat Zelenski în ultimul său discurs televizat.

Capitala Kiev a fost atacată cu „arme aeriene de înaltă precizie”

Forțele ucrainene afirmă că au recucerit Ruska Lozova, sat „important din punct de vedere strategic”, de lângă Harkov, și au evacuat sute de civili. Ieri, Rusia a confirmat că a efectuat un atac aerian asupra Kievului, în timpul vizitei lui Antonio Guterres (ONU), fiind primul bombardament asupra capitalei ucrainene în aproape două săptămâni, în care a murit și un jurnalist. Ministerul rus al Apărării a folosit „arme aeriene de înaltă precizie, cu rază lungă de acțiune”, care „au distrus clădirile întreprinderii spațiale și de rachete Artyom din Kiev”.

Guterres a vizitat Bucha și alte suburbii ale Kievului, unde se presupune că Moscova ar fi comis crime de război. Vineri, reprezentantul ONU a transmis pe Twitter că a fost „mișcat de rezistența și curajul poporului ucrainean. Mesajul meu pentru ei este simplu: nu ne vom da bătuți”.

Putin și Zelenski s-ar putea întâlni la summitul G20 din noiembrie

În ciuda agresiunii ruse, Vladimir Putin urmează să participe la summitul G20 din noiembrie, a declarat președintele Indoneziei, Joko Widodo, sugerând că s-a ajuns la un compromis, în ciuda presiunilor Occidentului de a interzice Rusia. Zelenski a fost, de asemenea, invitat. Cei doi lideri europeni s-ar putea înfrunta la summitul G20 de anul acesta din Bali, după ce Zelenski a anunțat că a primit invitație din partea lui Widodo.

„L-am invitat pe președintele Zelenski să participe la summitul G20. Indonezia vrea să aducă unitate în G20. Nu lăsați divizarea să cuprindă acest forum. Pacea și stabilitatea sunt cheile redresării și dezvoltării economiei mondiale”, a subliniat Joko Widodo.

Președintele Rusiei a dat curs invitației

Liderul de la Kremlin a confirmat, printr-un apel telefonic cu Widodo, că va fi prezent la summitul de pe insula Bali. Rusia face parte din G20, nu și Ucraina. Șeful statului ucrainean a transmis că este „recunoscător” pentru invitație, dar nu este clar dacă va merge în Indonezia.

Citește și: