16 iun. 2022 | 17:09

Un spion rus, la un pas să se infiltreze la Curtea Penală Internațională. Povestea de acoperire era foarte bine lucrată

ULTIMA ORĂ
Un spion rus, la un pas să se infiltreze la Curtea Penală Internațională. Povestea de acoperire era foarte bine lucrată

Serviciul olandez de informații a anunțat joi că a descoperit un agent militar rus care încerca să folosească o identitate falsă pentru a se infiltra la Curtea Penală Internațională (CPI), care investighează acuzațiile de crime de război în Ucraina.

Rusia și-a trimis un spion la Curtea Penală

Serghei Vladimirovici Cerkasov a creat o poveste de acoperire elaborată care datează de ani de zile pentru a încerca să intre în Olanda ca cetățean brazilian pentru un stagiu la CPI cu sediul la Haga în aprilie, a declarat șeful agenției pentru Reuters.

„Aceasta a fost o operațiune GRU pe termen lung, de mai mulți ani, care a costat mult timp, energie și bani”, a declarat șeful agenției olandeze de informații Erik Akerboom, folosind acronimul pentru serviciul de informații militare al Rusiei.

Nu a existat nicio reacție imediată din partea Moscovei, deși guvernul președintelui Vladimir Putin a negat în trecut în mod frecvent acuzațiile de spionaj ca fiind o campanie occidentală de denigrare a Moscovei.

Serviciul general de informații și securitate olandez (AIVD) a precizat într-o declarație că bărbatul, cunoscut sub pseudonimul Viktor Muller Ferreira, a fost ridicat de pe un aeroport olandez. El a fost declarat străin indezirabil și a fost pus în următorul zbor înapoi în Brazilia, unde va fi supus unei proceduri judiciare, a adăugat acesta.

„Ne arată clar ce urmăresc rușii – încearcă să obțină acces ilegal la informații din cadrul CPI. Clasificăm acest lucru ca fiind o amenințare de nivel înalt”, a adăugat Akerboom, precizând că CPI l-a acceptat pentru un stagiu.

Purtătorul de cuvânt al CPI, Sonia Robla, a declarat că instanța este recunoscătoare autorităților olandeze pentru operațiune și pentru expunerea riscurilor de securitate. „CPI ia foarte în serios aceste amenințări și va continua să lucreze și să coopereze cu Olanda”, a spus ea.

Cum își construise acoperirea

Agenția olandeză a declarat că a luat măsura neobișnuită de a face publice informații detaliate despre acest caz pentru a expune modul de lucru al serviciilor secrete rusești și amenințarea la adresa altor instituții internaționale.

Instituția a a distribuit un document de patru pagini care prezintă ceea ce a spus că a fost povestea de acoperire inventată de Cerkasov. Aceasta includea o presupusă istorie familială zbuciumată și detalii despre un club unde îi plăcea să asculte muzică electronică trance și despre restaurantul său preferat din Brasilia, unde mânca tocană de fasole maro ieftină.

„Cherkasov a folosit o identitate de acoperire bine construită prin care și-a ascuns toate legăturile cu Rusia, în general, și cu GRU (Direcția principală a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse), în special”, se arată în declarație.

CPI, un tribunal global permanent pentru crime de război cu 123 de state membre, a deschis o anchetă în Ucraina la doar câteva zile după ce Putin și-a trimis trupele pe 24 februarie. Acesta examinează acuzațiile de crime de război, crime împotriva umanității și genocid.

Olandezii au expulzat peste 20 de ruși acuzați de spionaj în ultimii ani.

Printre aceștia se numără patru persoane acuzate în 2018 de piratare a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), două persoane acuzate de spionaj în sectorul corporatist, de înaltă tehnologie, în 2020, și 17 presupuși agenți acreditați ca diplomați care au fost dați afară după invazia din acest an în Ucraina.

Rusia a negat toate acuzațiile și a răspuns la ultimele expulzări prin faptul că a dat afară și 15 membri ai ambasadei și consulatului olandez din Moscova și Sankt Petersburg.