Un nou rival pentru Tesla și Apple: ce știm despre Wayve

Un nou rival pentru Tesla și Apple: ce știm despre Wayve

În timp ce Tesla se chinuie să își definitiveze sistemul de conducere autonomă, sistemul autonom al Wayve folosește I.A. pentru a învăța cum să conducă.

Startup-ul britanic de tehnologie de conducere autonomă Wayve a strâns 200 de milioane de dolari de la investitori pentru a-și extinde tehnologia de conducere autonomă la nivel global și pentru a lansa mai multe proiecte pilot cu parteneri comerciali de flotă, a declarat compania într-un comunicat.

Runda de finanțare din seria B aduce strângerea totală de fonduri a startup-ului la 258 de milioane de dolari și include noi investiții de la firmele de capital de risc D1 Capital Partners, Moore Strategic Ventures și Linse Capital, plus capital proaspăt de la investitorii existenți, inclusiv Microsoft.

Realizarea taxiurilor autonome s-a dovedit mai dificil și mai costisitor de dezvoltat decât se aștepta, dar investitorii au investit bani în tehnologia de auto-conducere pentru camioane și alte vehicule comerciale, unde automatizarea ar putea fi viabilă mai devreme.

Tehnologia Wayve, cu sediul la Londra, se bazează pe învățarea automată care utilizează senzori de cameră montați în exteriorul vehiculului, în loc de metoda convențională de a se baza pe hărți digitale detaliate și codare pentru a le spune vehiculelor cum să opereze. Asta în condițiile în care Apple să chinuie de ani buni să lanseze propriul său vehicul complet autonom.

Conducerea autonomă la alt nivel

„În loc să spunem unei mașini cum să conducă, am construit un sistem care învață să conducă și poate învăța să facă lucruri inteligente”, a declarat directorul general al Wayve, Alex Kendall, pentru Reuters.

El a spus că, de exemplu, vehiculele de testare ale companiei au învățat cum să navigheze corect „foarte robust” prin semafoare din Londra – știind cum funcționează semafoarele, pe ce bandă trebuie să fie și cum să interacționeze cu alte vehicule chiar dacă acestea nu respectă regulile.

Anul trecut, Wayve a dus vehicule în alte cinci orașe din Regatul Unit și a reușit să conducă cu succes fără să fi mai funcționat în acele orașe înainte.

„Sistemul nostru a fost capabil să ia conceptul de semafoare de la Londra și să îl aplice peste tot”, a spus Kendall. „De aceea vom fi prima companie care se va desfășura într-o sută de orașe (la nivel mondial)”, a spus el, fără a oferi un interval de timp.

Compania britanică de tehnologie pentru produse alimentare online Ocado a investit în Wayve și a anunțat o încercare de livrare autonomă cu startup-ul.

Wayve derulează, de asemenea, o încercare de livrare autonomă cu lanțul britanic de supermarketuri Asda din Londra.

Citește și: