20 iul. 2022 | 09:55

Un nou război e pe cale să izbucnească. SUA, implicate direct

ULTIMA ORĂ
Un nou război e pe cale să izbucnească. SUA, implicate direct

SUA, Israelul și Arabia Saudită pun la cale un război cu Iranul. Acordul privind armele nucleare iraniene din 2015, sau Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune (JCPOA), pe care Donald Trump l-a sabotat, nu pare că va fi reactivat. Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) analizează opțiunile de atac dacă Teheranul pare pregătit să obțină o armă nucleară și dacă Israelul, care se opune negocierilor nucleare dintre SUA și Iran, efectuează lovituri militare.

Se prevede un nou război?

În timpul vizitei sale recente în Israel, președintele Biden l-a asigurat pe premierul interimar Yair Lapid că SUA sunt „pregătite să folosească toate elementele puterii sale naționale”, inclusiv forța militară, pentru a împiedica Iranul să construiască o armă nucleară.

Arabia Saudită, Israelul și SUA funcționează ca o troică în Orientul Mijlociu. Guvernul israelian a construit o alianță strânsă cu Arabia Saudită și a fost un sponsor prolific al terorismului internațional, sprijinind jihadismul salafist, baza al-Qaida, și grupuri precum talibanii afgani, Lashkar-e-Taiba (LeT) și Frontul al-Nusra.

Cele trei țări au lucrat în tandem pentru a susține lovitura de stat militară din 2013 din Egipt, condusă de generalul Abdel-Fattah el-Sissi, care a răsturnat primul său guvern ales în mod democratic.

El a încarcerat zeci de mii de critici ai guvernului, inclusiv jurnaliști și apărători ai drepturilor omului, pe baza unor acuzații motivate politic. Regimul Sissi colaborează cu Israelul, menținând granița comună cu Gaza închisă pentru palestinieni, prinzându-i pe aceștia în Gaza, unul dintre cele mai dens populate și mai sărace locuri de pe glob.

Israelul, singura putere nucleară din Orientul Mijlociu, a desfășurat o campanie continuă de atacuri secrete împotriva siturilor nucleare iraniene și a oamenilor de știință din domeniul nuclear.

Patru oameni de știință iranieni din domeniul nuclear au fost asasinați, probabil de către Israel, între 2010 și 2012. În iulie 2020, un incendiu, atribuit unei bombe israeliene, a avariat situl nuclear iranian de la Natanz. În noiembrie 2020, Israelul a folosit mitraliere cu telecomandă pentru a-l asasina pe cel mai important om de știință nuclear iranian.

În ianuarie 2020, SUA l-au asasinat pe generalul Qassem Soleimani, șeful Forței de elită Quds a Iranului, împreună cu alte nouă persoane, inclusiv o figură-cheie în coaliția anti-ISIS, Abu Mahdi al-Muhandis. Acesta a folosit un MQ-9 Reaper pentru a trage rachete în convoiul său, în apropierea aeroportului din Bagdad.

Doar decizia Iranului de a nu riposta, dincolo de lansarea a aproximativ o duzină de rachete balistice asupra a două baze militare din Irak, a împiedicat o conflagrație.

Israelul a alocat 1,5 miliarde de dolari pentru un potențial atac împotriva Iranului și, în prima săptămână din iunie, a desfășurat exerciții militare de amploare, inclusiv unul deasupra Mediteranei și în Marea Roșie, în pregătirea atacului asupra siturilor nucleare iraniene, folosind zeci de avioane de luptă, inclusiv avioane de luptă Lockheed Martin F-35.

Memorandumul de înțelegere din 2016, semnat de Barack Obama, prevede un pachet militar de 38 de miliarde de dolari pe 10 ani pentru Israel.

Israelul și lobby-ul său din SUA depun eforturi pentru a zădărnici negocierile cu Iranul în vederea monitorizării programului său nuclear. Pregătirea pentru război reflectă presiunea israeliană asupra SUA pentru a invada Irakul, una dintre cele mai proaste decizii strategice din istoria SUA.

Arabia Saudită, care urmărește să domine lumea arabă, a rupt legăturile cu Iranul în 2016, după ce ambasada sa din Teheran a fost luată cu asalt de protestatari în urma execuției de către Riad a clericului șiit șeicul Nimr al-Nimr.

Arabia Saudită, cu ajutorul Chinei, a construit o uzină de prelucrare a minereului de uraniu și a achiziționat rachete balistice. Arabia Saudită a semnat în 2017 o serie de scrisori cu SUA pentru a achiziționa arme în valoare totală de 110 miliarde de dolari imediat și de 350 de miliarde de dolari în următorul deceniu.