02 oct. 2022 | 10:55

Un nou medicament promite să-i ajute pe bolnavii de Alzheimer: cercetătorii se arată optimiști

ACTUALITATE
Un nou medicament promite să-i ajute pe bolnavii de Alzheimer: cercetătorii se arată optimiști

Un studiu amplu asupra unui medicament experimental pentru boala Alzheimer s-a arătat promițător atunci când vorbim despre încetinirea declinului cognitiv pe o perioadă de 18 luni.

Biogen și Eisai și-au publicat rezultatele într-un anunț, marți, care a arătat o reducere cu 27% a progresului bolii Alzheimer cu ajutorul medicamentului, comparativ cu varianta placebo.

„În plus, rezultatele studiului lecanemab Clarity AD demonstrează ipoteza amiloidului, în care acumularea anormală de Aβ în creier este una dintre principalele cauze ale bolii Alzheimer, atunci când este vizată de o terapie de legare a protofibrilelor”, a declarat Haruo Naito, directorul executiv al Eisai, într-o declarație.

Noul medicament reprezintă doar începutul: bolnavii de Alzheimer primesc o veste bună

„Eisai crede că aceste descoperiri vor crea noi orizonturi în diagnosticarea și tratarea bolii Alzheimer”, a mai spus acesta.

Medicamentul în sine se numește Lecanemab, un tratament cu anticorpi protofibril anti-amiloid beta (Aβ) care vizează plăcile de proteine ​​pliate greșit în creier, despre care se crede că duc la afectarea cognitivă observată la bolnavii de Alzheimer.

Studiul a recrutat aproape 1.800 de participanți, iar obiectivul studiului a fost o încetinire semnificativă a progresului bolii.

După 18 luni, studiul a arătat o reducere cu 27% a declinului clinic în comparație cu placebo, cu rezultate semnificative afișate încă de la șase luni de la administrare.

Echipa va solicita aprobarea pe piețele din SUA și Japonia, în urma rezultatelor promițătoare ale studiului în fază 3, dar implicațiile pe care le au pentru cercetarea Alzheimer sunt, fără îndoială, remarcabile.

„În mod evident, studiul arată că eliminarea beta-amiloidului agregat din creier este asociată cu o încetinire a bolii la pacienții aflați în stadiul incipient al bolii. Vrem să mulțumim numeroșilor pacienți care au participat la acest studiu global revoluționar și dorim să le mulțumim și anchetatorilor clinici care au lucrat continuu pentru a crește rezultatele”, a declarat Michel Vounatsos, director executiv la Biogen, într-o declarație.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele