20 dec. 2022 | 10:55

Un mister vechi de mai bine de 50 de ani, deslușit de oamenii de știință: ce se întâmplă lângă Calea Lactee

ACTUALITATE
Un mister vechi de mai bine de 50 de ani, deslușit de oamenii de știință: ce se întâmplă lângă Calea Lactee

În cazul în care nu știai, de jur-împrejurul Căii Lactee, plutesc mai multe galaxii satelit. Distribuția spațială a unsprezece dintre acestea a reprezentat un mister pentru astronomi, timp de mai bine de 50 de ani.

Timp de zeci de ani, datele au sugerat că acestea se roteau într-un plan plan vast, lucru care ar fi extrem de puțin probabil dacă este să aplicăm totul la ceea ce știm acum despre Univers. Noile informații au rezolvat această problemă de 50 de ani.

Ce au descoperit oamenii de știință

Problema „planului sateliților” a pus multe semne de întrebare legate de existența materiei întunecate (dark matter), o substanță oarecum misterioasă care reprezintă aproximativ 85% din întreaga materie din Univers și reprezintă unul dintre ingredientele de bază ale Modelului Standard de Cosmologie.

Practic, s-a mizat pe distribuția galaxiilor mici și s-a presupus că ele ar orbita în întregime în cadrul unui disc subțire văzut ca fiind 3D. Oamenii de știință nu puteau să explice cum se întâmplă, de fapt, acest lucru.

Datele obținute de Satelitul Gaia de la Agenția Spațială Europeană arată cea mai precisă măsurare a mișcărilor acestor galaxii. Ele sunt aliniate, dar se mișcă în direcții diferite.

„Nu este deloc surprinzător că un puzzle care ne-a dat bătăi de cap timp de aproape 50 de ani a necesitat o combinație de metode pentru a-l rezolva”, au spus oamenii de știință.

„Alinierea bizară a galaxiilor satelit ale Căii Lactee pe cer i-a nedumerit pe astronomi timp de zeci de ani, atât de mult încât s-a considerat că reprezintă o provocare majoră pentru cosmologie”, a explicat coautorul Carlos Frenk, profesor la Universitatea Durham.

„Datorită datelor uimitoare de la satelitul GAIA, combinate cu legile fizicii, știm acum că aceasta este doar o aliniere întâmplătoare, o chestiune de a fi la locul potrivit la momentul potrivit, la fel ca toate constelațiile de stele din cer. Reveniți peste un miliard de ani și alinierea va fi diferită, la fel ca și constelațiile de astăzi”, s-a mai spus.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele