11 mart. 2022 | 14:22

Un miliard de euro pentru armata Ucrainei. Propunerea făcută la summit-ul de la Versailles

ULTIMA ORĂ
Un miliard de euro pentru armata Ucrainei. Propunerea făcută la summit-ul de la Versailles

Comisia Europeană își dorește să dubleze valoarea ajutorului militar al Uniunii Europene pentru Ucraina, astfel că propune alocarea a încă 500 de milioane de euro în acest scop, după cum a declarat vineri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell la Versailles, unde şefii de stat şi de guvern din UE s-au reunit într-un summit, potrivit Reuters şi AFP.

Un miliard de euro pentru armata Ucrainei

În acest sens, Borrell a spus că a făcut „o propunere de a dubla contribuţia (UE), adăugând încă 500 de milioane de euro pentru armament care să vină în sprijinul armatei ucrainene”.

„Toate lumea este conştientă că trebuie să creştem sprijinul militar pentru Ucraina. Sunt sigur că liderii vor aproba aceşti bani”, a spus Josep Borrell înaintea discuţiilor din a doua zi a summitului.

Asdtfel că UE ia în considerare să impună și mai multe sancţiuni împotriva oligarhilor ruşi şi economiei ruse, a mai spus Borrell, iar finanţarea provine din „Facilitatea europeană pentru pace”, un fond extrabugetar în valoare de 5 miliarde de euro, creat şi susţinut de către statele membre.

Utilizarea finanţării este decisă în unanimitate, însă guvernele au opţiunea de a recurge la „abţinerea constructivă” pentru a nu bloca luarea unei decizii. Opţiunea expusă este  oferită ţărilor care nu sunt de acord să livreze arme unui stat aflat în război a permis deblocarea la sfârşitul lunii februarie a unei anvelope iniţiale de 500 de milioane de euro.

„Materialele trebuie să figureze pe o listă cu armament solicitată de Ucraina, iar rambursările sunt retroactive la 1 ianuarie 2022”, a spus un oficial european responsabil cu gestionarea acestui instrument financiar.

Guvernul ucrainean a formulat cereri extrem de precise de echipamente pe care militarii săi sunt în măsură se le folosească, mai ales sisteme de apărare antiaeriană şi arme antitanc, care au fost utilizate cu succes pentru a împiedica înaintarea trupelor ruse şi a le priva de supremaţia aeriană, a mai spus acelaşi oficial.

Armamentul este transportat într-un mod coordonat în Polonia, fiind și cea care a acceptat să aibă rol de placă turnantă pentru ajutorul militar destinat guvernului ucrainean. După aceea, echipamentele sunt transportate apoi în Ucraina.

„Vom fi mult mai discreţi în ceea ce facem”, a mai spus responsabilul european citat.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ținut să dea un avertisment, spunând că ţările care susţin Ucraina riscă să-şi atragă atacuri ca represalii din partea Moscovei, iar ministrul său de externe Serghei Lavrov a calificat drept „periculoase” aceste livrări de arme din partea Occidentului.

„Cei care inundă cu arme Ucraina trebuie, desigur, să înţeleagă că sunt răspunzători pentru acţiunile lor”, a spus Lavrov joi.