20 ian. 2022 | 11:04

Un fenomen ia amploare în România: curiozitatea care te lasă fără bani în conturi, acum și pe Facebook

ACTUALITATE
Un fenomen ia amploare în România: curiozitatea care te lasă fără bani în conturi, acum și pe Facebook

„Curiozitatea a omorât pisica” spune o veche vorbă românească. Iată că aceasta se transpune perfect și în zilele noastre, cele în care internetul ne guvernează viețile. O înșelătorie extrem de răspândită, mai ales pe Facebook, face ravagii în conturile bancare ale românilor.

Cu toate că redacția noastră a avertizat, în repetate rânduri, în legătură cu pericolele mesajelor de tipul „Seamănă cu tine”, „Tu ești în videoclip” sau „Apari în acest video”, românii continuă să cadă pradă curiozității. Avertizări, în acest sens, au fost emise și de autoritățile acreditate, din România.

Ce poți să pățești dacă accesezi un astfel de link

Oricât de „nevinovat” ar putea să pară mesajul primit de tine de la unul dintre prietenii tăi de pe Facebook, ai face bine ca, imediat ce ai dat click pe link (dacă ai dat), să-ți schimbi, de urgență, parola contului. Dacă nu vei face asta rapid, ai toate șansele să te trezești cu conturile bancare golite instant. Accesarea link-ului instalează pe terminalul tău mobil (ori chiar pe desktop sau laptop) un virus care îți fură parolele de cele mai importante conturi ale tale, inclusiv de la cel bancar. Iar dacă de adresa de e-mail sau de contul de Instagram nu te interesează, poate, atât de tare, de bani sigur te doare inima.

În mod evident, vorbim despre o înșelătorie pe Facebook care afectează din ce în ce mai multe conturi, pe zi ce trece.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) i-a sfătuit pe cei care cad pradă acestor șmecherii să schimbe parola contului de Facebook, ca mai apoi să activeze autentificarea în doi pași. Mai mult, oamenii sunt rugați să se asigure că nu au acordat permisiuni unor aplicații pe care nu le cunosc, în cadrul contului. În cele din urmă, de bun augur ar fi să scanați dispozitivul cu un antivirus puternic, capabil să detecteze orice „mișcare” ilegală, din telefonul sau computerul din dotare.

Cu toate astea, poate cea mai bună protecție este prevenția. Dacă, din întâmplare, primiți un astfel de mesaj, nu îl deschideți sub nicio formă, oricât de curioși ați fi să vedeți cine v-a filmat și, mai ales, în ce ipostază.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele