05 mai 2022 | 23:09

Un expert român vorbește despre posibilitatea ca Vladimir Putin să folosească arme chimice în Ucraina

ULTIMA ORĂ
Un expert român vorbește despre posibilitatea ca Vladimir Putin să folosească arme chimice în Ucraina

La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, președintele Vladimir Putin a spus că și-a pus în alertă maximă „forțele nucleare de descurajare”, fiind „pregătite pentru luptă”. Acest lucru a stârnit temeri că Moscova ar putea folosi arme nucleare „tactice” în țara vecină. Cât de reală este amenințarea Kremlinului? Iată ce a dezvăluit un expert român.

Ar putea folosi Vladimir Putin arme nucleare în Ucraina?

Au trecut mai bine de 75 de ani de când bombe nucleare au fost detonate peste orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki (august 1945), punând capăt celui de-Al Doilea Război Mondial prin capitularea necondiționată a Japoniei. De atunci, într-un fel, lumea a evitat folosirea armelor nucleare chiar și în timpul unor situații precum criza rachetelor din Cuba (1962), războiul Yom Kippur (1973) și incidentul Able Archer din 1983.

În 2022, omenirea se confruntă cu o nouă amenințare nucleară. Există riscul ca invazia Ucrainei de către Vladimir Putin să se transforme într-un război mai larg între NATO și Moscova, care escaladează dincolo de pragul nuclear. O înfrângere a Rusiei la nivel militar ar crește probabilitatea ca liderul de la Kremlin să folosească arme nucleare în Ucraina. O astfel de mișcare ar încerca fie să schimbe cursul bătăliei, fie să servească drept un avertisment pentru Kiev și NATO să accepte condițiile Moscovei pentru încheierea conflictului.

Trei scenarii dezvăluite de un expert român

Carol Peterfi, expert internațional în interzicerea armelor chimice, a dezvăluit trei scenarii prin care Vladimir Putin poate recurge la folosirea armelor chimice în războiul din Ucraina. Totodată, specialistul român a explicat care sunt amenințările asupra țării noastre. În opinia sa, există trei scenarii posibile.

„Primul, o provocare…să se atragă atenţia. Deja Rusia a trimis un document pentru interzicerea armelor chimice în care se spune că s-au folosit arme chimice împotriva trupelor rusești şi, de asemenea, şi Ucraina. Este o luptă politică. Deci, primul scenariu ar fi, să spunem, un scenariu de provocare în care o cantitate mică de substanță va trebui împrăștiată şi nu va avea efect asupra militarelor. (…)

Al doilea scenariu ar fi cel al lovirii unui obiectiv chimic. Atunci vorbim de acele materiale toxice industriale. (…) În al treilea scenariu sunt 2000 de luptători blocați în Azovstal, care are tuneluri, şase niveluri subterane şi o suprafață de 300 de hectare. Ca şi militar ai trei opțiuni ca să scoți oamenii de acolo. Folosești un atac clasic într-o zonă locuită şi atunci raportul de pierderi ar fi de 1:10 cel puţin. (…)”, a punctat expertul la Antena 3.

Utilizarea unei arme nucleare ar reprezenta o schimbare fundamentală în securitatea globală. Ar putea spulbera politica de neutilizare a focoaselor de distrugere în masă și, în absența unui răspuns eficient din partea NATO, ar deschide o nouă eră în care țările lumii le pot percepe drept opțiuni credibile pentru luptă, nu doar pentru descurajare.