02 sept. 2022 | 20:20

Un elicopter al ONU s-a prăbușit în Africa. Membrii echipajului au fost răniți

ULTIMA ORĂ
Un elicopter al ONU s-a prăbușit în Africa. Membrii echipajului au fost răniți

Un elicopter al Organizației Națiunilor Unite s-a prăbușit, vineri, 2 septembrie, în timp ce zbura în estul statului Congo (centrul Africii). Trei membri ai echipajului au suferit răni. Aparatul de zbor al ONU survola provincia Kivu de Nord, când a căzut în apropierea orașului Goma, au transmis reprezentanții Programului Alimentar Mondial (PAM).

Un elicopter al ONU s-a prăbușit în Congo

La bordul elicopterului ONU nu se aflau pasageri, ci doar trei membri ai echipajului, care au fost toți răniți. Cauza incidentului nu este cunoscută deocamdată, au subliniat oficialii Națiunilor Unite. Este al doilea elicopter ONU prăbușit în estul RD Congo în ultimele cinci luni.

Programul Alimentar Mondial (PAM) a declarat că un elicopter al Națiunilor Unite s-a prăbușit, vineri dimineață (2 septembrie), în timp ce zbura deasupra provinciei Kivu de Nord (estul Republicii Democratice Congo). Aparatul Serviciului Aerian Umanitar al ONU, gestionat de WFP, a căzut în apropierea orașului Goma, relatează Reuters.

8 militari au murit în primăvară

În luna martie, opt militari ai forțelor de menținere a păcii și-au pierdut viața, după ce un elicopter al ONU s-a prăbușit în zona Tshanzu (Kivu de Nord). Vehiculul aerian se afla într-o misiune de recunoaștere, iar armata congoleză a susținut că a fost doborât de rebeli. Aceștia din urmă nu au negat implicarea în tragedia aviatică. Șase dintre membrii echipajului erau din Pakistan, iar doi erau militari din Rusia și Serbia, a declarat misiunea ONU de menținere a păcii.

Într-un mesaj de condoleanțe, ambasadorul Pakistanului la ONU, Munir Akram, a confirmat identitățile celor șase pakistanezi uciși: „Au făcut acest sacrificiu suprem în timp ce slujeau în Republica Democrată Congo ca parte a contingentului ONU. Gândurile mele sunt la familiile martirilor”.

Aparatul de zbor patrula provincia Kivu de Nord, unde au avut loc confruntări între armata congoleză și un grup rebel cunoscut sub numele de M23. Extremiștii fuseseră alungați din Congo după o insurgență în 2012 și 2013, fiind urmăriți în Uganda și Rwanda vecine.