01 aug. 2022 | 15:33

Ultimul șef al KGB a murit. Cine a fost Vadim Bakatin

ULTIMA ORĂ
Ultimul șef al KGB a murit. Cine a fost Vadim Bakatin

Vadim Bakatin, ultimul președinte interimar al KGB și un cunoscut activist politic și social sovietic și rus, a murit duminică, 31 iulie, la Moscova, Rusia, la vârsta de 85 de ani, relatează APA.

A murit ultimul șef KGB

Vadim Bakatin, ultimul președinte interimar al KGB, sub conducerea căruia a fost reformată agenția rusă, cândva atotputernică, după care KGB-ul a fost împărțit în mai multe agenții de securitate independente, a murit.
Faimosul KGB a fost principala agenție de securitate a Uniunii Sovietice din 13 martie 1954 până la 3 decembrie 1991.

Născut la 6 noiembrie 1937, în Kiselevsk, în prezent regiunea Kemerovo, Rusia, Vadim Bakatin, ultimul președinte al KGB, și-a început cariera în Kuzbass.

Acolo, a lucrat în managementul construcțiilor din Kemerovo și „Kemerokhimstroi”, a fost secretar al Comitetului orașului Kemerovo și al Comitetului regional Kemerovo al PCUS.

În 1983, Vadim Bakatin a intrat în câmpul vizual al viitorului membru al Politburo, Yegor Ligachev, care era șeful Departamentului de organizare de partid al Comitetului Central al PCUS, după care cariera lui Bakatin a început să ia avânt.

Vadim Bakatin s-a născut în Kiselevsk (regiunea Novosibirsk) în 1937. A absolvit Institutul de Inginerie Civilă din Novosibirsk, numit după V.V. Kuibyshev, cu o diplomă în inginerie civilă.

În perioada 1983-1985 a fost inspector al Comitetului Central al PCUS, iar între 1988 și 1990 a fost ministru de interne al URSS. În 1991, a ocupat funcția de președinte al KGB al URSS.

De asemenea, a participat la primele alegeri prezidențiale din URSS. Cunoscut pentru faptul că, cu sancțiunea primului președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, în semn de „bunăvoință”, a dezvăluit Statelor Unite ale Americii tehnologia de ascultare a noii clădiri a ambasadei americane de la Moscova.

Ce era KGB

KGB, în rusă Komitet Gosudarstvennoy Bezopasnosti, era o agenție de informații externe și de securitate internă a Uniunii Sovietice. În perioada sovietică, printre responsabilitățile KGB-ului se numărau, de asemenea, protecția conducerii politice a țării, supravegherea trupelor de frontieră și supravegherea generală a populației.

Înființat în 1954, KGB a fost cel mai longeviv dintr-o serie de agenții de securitate care a început cu Cheka, înființată în decembrie 1917, în primele zile ale guvernului bolșevic.

Cheka (inițial VCHEKA, acronim derivat din cuvintele rusești pentru Comisia extraordinară a întregii Rusii pentru combaterea contrarevoluției și sabotajului) a fost însărcinată cu investigarea preliminară a contrarevoluției și sabotajului, dar și-a asumat rapid responsabilitatea de a aresta, încarcera și executa „dușmanii statului”, care includeau fosta nobilime, burghezia și clerul.

Cheka a jucat un rol proeminent în Războiul civil rus (1918-20) și a ajutat la zdrobirea rebeliunilor antisovietice Kronshtadt și Antonov în 1921. Atunci când arhivele sovietice au fost deschise în anii 1990, s-a aflat că Cheka, care în 1921 avea un personal de peste 250.000 de persoane, a fost responsabilă pentru executarea a peste 140.000 de persoane.

Feliks Dzerjinski, șeful Cheka în primii ani de putere sovietică, a transformat serviciul într-un instrument eficient și nemilos al Partidului Comunist aflat la putere.