31 aug. 2022 | 19:56

UE suspendă complet acordul de vize cu Rusia. Ce urmări are decizia

ULTIMA ORĂ
UE suspendă complet acordul de vize cu Rusia. Ce urmări are decizia

Miniştrii europeni de Externe au ajuns, miercuri, la un consens politic în ceea ce priveşte suspendarea completă a acordului de facilitare a vizelor dintre UE şi Rusia, în urma unei întâlniri informale de două zile la Praga (Cehia). Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a spus că decizia „va reduce semnificativ numărul de noi vize emise de statele membre” ale blocului comunitar.

UE, o nouă lovitură dură pentru Putin

Țările Uniunii Europene au convenit, miercuri, să îngreuneze intrarea cetățenilor ruși în blocul celor 27 de națiuni, dar nu au reușit să găsească un consens cu privire la impunerea unei interdicții absolute ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

La discuțiile din Cehia, miniștrii de Externe din UE erau disperați să dea dovadă de unitate și să-l pedepsească în continuare pe președintele Vladimir Putin pentru că a lansat războiul în urmă cu peste șase luni. Totuși, ei nu au putut rezolva diferențele de opinii dacă cetățenii ruși ar trebui să plătească un preț pentru agresiunea liderului de la Kremlin.

După întrevederea informală de două zile, miniștrii europeni de Externe au decis să suspende complet acordul de facilitare a vizelor dintre Uniunea Europeană și Rusia. Potrivit lui Josep Borrell, această măsură „va reduce semnificativ numărul de noi vize emise de statele membre ale UE”, având în vedere că procesul va deveni mai dificil şi va dura mai mult.

Acordul de vize cu Rusia, suspendat complet

Decizia luată de blocul comunitar are ca scop să prevină practica de „visa shopping”, folosită de ruşii care încearcă să intre mai uşor în UE prin statele membre cu reguli nu așa de stricte, a explicat șeful diplomației europene. Vizele erau deja date unui număr limitat de cetăţeni ruşi.

Presiuni îndelungate din partea țărilo vecine

Borrell a mai afirmat că acordul nu este un text legal, ci doar o înțelegere politică, urmând ca toate statele membre la nivelul Consiliului European să îl aprobe. De asemenea, oficialul european a menţionat că, de la jumătatea lunii iulie, a existat o „creştere substanţială a punctelor de trecere a frontierei din Rusia în statele vecine”, care a devenit „un risc de securitate pentru aceste state”.

„Am văzut mulţi ruşi călătorind pentru vacanţe şi cumpărături de parcă nu ar fi izbucnit niciun război în Ucraina. Nu pot fi menţinute activităţile obişnuite”, a semnalat șeful diplomației UE.

Măsura vine după săptămâni de presiuni din partea ţărilor vecine cu Federația Rusă de a opri intrarea cetăţenilor săi în blocul comunitar cu vize Schengen emise de unele state membre ale UE. Anterior, Kremlin a amenințat că va riposta față de Uniunea Europeană, dacă vizele ruşilor vor fi suspendate.