24 nov. 2022 | 20:33

UE iar ne roagă cu bani gratis: o să fim în stare să-i luăm și să construim România cu ei?

ACTUALITATE
UE iar ne roagă cu bani gratis: o să fim în stare să-i luăm și să construim România cu ei?

Apare o nouă oportunitate de finanțare pentru România. De fapt, pentru toate statele membre ale Uniunii Europene care pun preț pe politici de mediu sustenabile, astfel încât să reușim să combatem efectele schimbărilor climatice.

De data aceasta, Comisia Europeană pune la bătaie peste 380 de milioane de euro pentru 168 de proiecte de mediu. Unul din aceste proiecte va fi dezvoltat în țara noastră.

Banii sunt acordați beneficiarilor prin programuli LIFE pentru mediu şi politici climatice. Proiectul de la noi din țară se referă la tranziţia către o energie curată prin îmbunătăţirea competenţelor în cadrul industriei construcţiilor.

Pentru ce ne dă UE bani, din nou

Pentru cei nefamiliarizați cu aceste măsuri, programul LIFE vizează:

-facilitarea tranziției către o economie durabilă, circulară, eficientă din punct de vedere energetic, bazată pe energie din surse regenerabile, neutră din punct de vedere climatic și rezilientă
-protejarea, refacerea și îmbunătățirea calității mediului, inclusiv a aerului, apei și solului
-stoparea și inversarea fenomenului de pierdere a biodiversității
-combaterea degradării ecosistemelor.

„Programul sprijină proiecte demonstrative, de bune practici, de coordonare și de sprijin, de consolidare a capacităților și de guvernanță.

Este vorba, printre altele, de proiecte strategice integrate la scară mare și proiecte strategice de protejare a naturii, care sprijină implementarea planurilor de mediu și climatice, precum și de programe și strategii elaborate la nivel regional, multiregional sau național”, a transmis Executivul comunitar.

Trebuie reținut faptul că acest program nu este o inițiativă nou apărută, ci funcționează încă din 1992, timp în care a cofinanțat peste 5.500 de proiecte în UE și în țări din afara UE. Finanțarea programului LIFE pentru perioada 2021 – 2027 se ridică la 5,4 miliarde EUR. Anul trecut, Comisia anunța că LIFE are patru noi subprograme: natură și biodiversitate, economia circulară și calitatea vieții, atenuarea și adaptarea la schimbările climatice și tranziția la energie curată.

Cine poate solicita finanțare? Ei bine, Comisia a transmis o listă scurtă ce conține criteriile de eligibilitate și cine poate să solicite finanțare prin intermediul acestui program:

-o entitate juridică publică sau privată înregistrată în UE sau într-o țară sau teritoriu de peste mări legat de aceasta;
-o țară terță asociată programului LIFE;
-o entitate juridică creată în temeiul dreptului Uniunii sau al oricărei organizații internaționale.