UE cedează în fața Ungariei. Viktor Orban a câștigat o „bătălie” în privința finanțării înghețate pentru țara sa
Luni seară, Ungaria a convins statele membre ale Uniunii Europene să reducă suma propusă din înghețarea finanțării, în schimbul ridicării de către Budapesta a dreptului de veto asupra unor voturi importante, inclusiv asupra pachetului de ajutor pentru Ucraina.
Ungaria a fost pe punctul de a pierde 7,5 miliarde de euro din plățile UE din cauza îngrijorărilor că banii ar putea ajuta la corupția din țară. În semn de protest, Budapesta a blocat atât un pachet de ajutor UE de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, cât și o rată minimă de impozitare a societăților la nivel mondial.
UE bate în retragere
Statele UE au convenit luni seară să reducă suspendarea la 6,3 miliarde de euro.
De asemenea, acestea au aprobat planul de cheltuieli al Ungariei pentru fondurile de redresare în caz de pandemie – subvenții în valoare de 5,8 miliarde de euro, care au fost, de asemenea, reținute timp de un an și jumătate din cauza unor preocupări legate de regresul democratic.
Cu toate acestea, țările au condiționat aprobarea, afirmând că Budapesta trebuie să finalizeze 27 de reforme anticorupție și de independență judiciară înainte de a primi banii.
Rezultatul reprezintă o victorie pentru premierul ungar Viktor Orban, care a petrecut luni de zile mizând pe faptul că ar putea folosi dreptul de veto pentru a obține fonduri UE de la Bruxelles.
Ajutor de 18 miliarde pentru Ucraina
Pentru UE, acordul va aduce o oarecare ușurare pe frontul ucrainean. Au trecut săptămâni de când Comisia Europeană s-a angajat pentru prima dată să acorde Kievului 18 miliarde de euro pentru a contribui la acoperirea deficitelor bugetare în 2023, iar frustrarea a crescut din cauza întârzierilor.
În ultimele zile, oficialii s-au străduit să elaboreze un plan B pentru a plăti fondurile ucrainene fără aprobarea Ungariei – elaborând o propunere care prevedea ca 26 de țări să ofere garanții individuale în locul unei garanții susținute de UE. O astfel de mișcare ar fi expus fisuri nedorite în abordarea UE față de războiul din Rusia.
Acum, după ce Parlamentul European își va da marți aprobarea, UE poate începe plățile către Ucraina în ianuarie.