12 dec. 2022 | 23:40

Zelenski refuză banii de la Viktor Orban. Ucraina nu vrea decât ajutorul propus de Comisia Europeană

ULTIMA ORĂ
Zelenski refuză banii de la Viktor Orban. Ucraina nu vrea decât ajutorul propus de Comisia Europeană

Ucraina nu vrea bani de la Ungaria. Kievul a înștiințat oficial țara vecină că nu vrea sprijin financiar de la ea. Ministrul ungar de Interne Peter Szijjarto a declarat, luni, la Bruxelles, că Ucraina nu dorește să negocieze cu Ungaria un ajutor financiar. În afara pachetului propus de Comisia Europeană, țara condusă de Zelenski nu vrea să negocieze niciun pachet de ajutor de la Ungaria.

Ucraina refuză ajutorul Ungariei

”Guvernul  a alocat pentru Ucraina 187 de milioane de euro în cadrul programului de sprijin de 18 miliarde de euro”, dar ”pentru Kiev cel mai important este ajutorul financiar comun” şi nu doreşte alte opţiuni, a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar al afacerilor interne.

Reamintim că Ungaria, mai precis ministrul de finanțe Mihály Varga, s-a opus prin veto acordării unui împrumut de 18 miliarde de euro Ucrainei.

Un astfel de împrumut al UE, care urma să fie folosit pentru a finanța un program de ajutor pentru Ucraina, a fost aprobat de Parlamentul European la sfârșitul lunii noiembrie.

Se spera că va primi sprijinul unanim al celor 27 de state membre atunci când miniștrii de finanțe s-au întâlnit la Bruxelles, la 6 decembrie, dar acest lucru nu s-a întâmplat din cauza opoziției Ungariei. Orban a negat, ulterior, că ar fi împiedicat ajutorul UE pentru Ucraina.

Viktor Orban a menționat această problemă la Radio Kossuth la 2 decembrie, când a declarat că va bloca orice plan de împrumut comun al UE pentru Ucraina:

„Una dintre propuneri spune că ar trebui să folosim bugetele statelor membre ale UE pentru a contracta în comun noi împrumuturi și a transfera banii către Ucraina.

Noi nu susținem acest lucru, deoarece nu dorim ca Uniunea Europeană să devină o comunitate de state îndatorate în loc de o comunitate de state cooperante”.

Orban a propus ca fiecare țară să ofere ajutor financiar Kievului

Soluția preferată de Orban era ca fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE să ofere asistență Ucrainei din propriul buget, pe baza unor acorduri bilaterale cu Kievul.

Într-o astfel de configurație, Orban ar fi dispus ca Ungaria să ofere până la 178 de milioane de dolari Ucrainei, adică mai mult decât ar trebui să contribuie în cadrul împrumutului comun discutat la nivelul UE.

Dar, deoarece Comisia Europeană tocmai a emis o recomandare de înghețare a fondurilor de coeziune în valoare de 7,5 miliarde de euro destinate Ungariei și blochează în continuare fondurile NextGenerationEU pentru această țară, guvernul Orban este acuzat că recurge la „șantaj” pe seama Ucrainei devastate de război pentru a obține aceste fonduri.