UE anunță o platformă pentru reconstrucția Ucrainei. Kievul susține că îi trebuie 750 de miliarde de dolari

UE anunță o platformă pentru reconstrucția Ucrainei. Kievul susține că îi trebuie 750 de miliarde de dolari

Uniunea Europeană va pune bazele unei platforme care să coordoneze reconstrucţia Ucrainei după războiul cu Federația Rusă, a anunțat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Premierul ucrainean Denis Şmigal a estimat costurile la circa 750 de miliarde de dolari.

UE sprijină și mai mult Ucraina

Platforma anunţată de von der Leyen va fi folosită pentru schiţarea nevoilor de investiţii, coordonarea acţiunii şi orientarea resurselor: „De la începerea războiului, UE a mobilizat în jur de 6,2 miliarde de euro ca asistenţă financiară” pentru Ucraina şi „vor mai veni (n.r. – fonduri). Ne vom angaja într-o reconstrucţie substanţială pe termen mediu şi lung”, este promisiunea preşedintei CE. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a spus că reconstrucţia Ucrainei este „sarcina comună a întregii lumi democratice”.

Platformă pentru reconstrucția țării

În acest plan al UE se vor regăsi ţări, instituţii, sectorul privat şi societatea civilă. Deși Banca Europeană pentru Investiţii a propus crearea unui fond pentru reconstrucţia Ucrainei în valoare de circa 100 de miliarde de euro, premierul ucrainean Denis Şmigal a estimat la circa 750 de miliarde de dolari costurile unui plan de redresare după invazia rusă. Oficialul a explicat că doar costurile directe ale distrugerilor provocate infrastructurii în urma agresiunii ruse sunt, până în prezent, de peste 100 de miliarde de dolari.

„Cine va plăti pentru planul de redresare, estimat deocamdată la 750 de miliarde de dolari?”, a întrebat Șmigal. Acest plan, a continuat prim-ministrul Ucrainei, ar trebui să cuprindă trei etape: prima să fie axată pe restabilirea serviciilor esenţiale, precum furnizarea apei, fază aflată deja în desfăşurare, a doua ar trebui să conţină o componentă de redresare rapidă şi care să fie lansată cât mai rapid după încetarea ostilităţilor militare şi să includă construirea de spitale, de spaţii locative temporare pentru persoanele strămutate şi lansarea de proiecte în sectorul educaţiei, iar ultima etapă ar avea rolul să transforme Ucraina pe termen lung.

Ce urmărește Rusia

Într-un discurs video adresat responsabililor ţărilor aliate Ucrainei, Volodimir Zelenski a afirmat că „reconstrucţia este sarcina comună a întregii lumi democratice” şi „contribuţia cea mai importantă pentru pacea în lume”. Iar Ursula von der Leyen a mai spus că „obiectivul Kremlinului este distrugerea militară, politică şi economică a Ucrainei”.

În ziua în care Rusia a ocupat şi oraşul Lisiciansk din estul Ucrainei şi aproape a încheiat cucerirea provinciei Lugansk, preşedintele Zelenski a mai susţinut, într-o intervenţie online în faţa studenţilor japonezi ai unei universităţi din Tokyo, că, „dacă lasă armele, Ucraina va înceta să mai existe”.