04 iul. 2022 | 15:51

Ucraina cere explicații: „De ce nu putem fi primiți în NATO, dar Suedia și Finlanda pot?”

ULTIMA ORĂ
Ucraina cere explicații: „De ce nu putem fi primiți în NATO, dar Suedia și Finlanda pot?”

Ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, a cerut explicații Occidentului, întrebând de ce Ucraina nu poate fi admisă în NATO, dar Suedia și Finlanda da.

Ucraina critică Occidentul

„La urma urmei, nu există nicio alternativă la integrarea deplină a Ucrainei în Occident. Iar Occidentul, în special Alianța Nord-Atlantică.

Acum este o întrebare pentru ei. Ne-ați spus ceva, acum avem Suedia și Finlanda s-au alăturat … de ce Ucraina nu poate fi luată

Acum este interesant să auzim cum o puteți justifica”, a declarat Kuleba într-un interviu acordat ziarului Left Bank.

La 18 mai, Finlanda și Suedia au solicitat secretarului general al NATO să se alăture alianței, pe fondul operațiunii militare speciale rusești în Ucraina.

Turcia a blocat inițial începerea procesului de evaluare a acestor cereri. Apoi, Turcia, Suedia și Finlanda au semnat un memorandum de securitate care a luat în considerare toate preocupările Ankarei.

Pe de altă parte, Turcia și-a retras obiecțiile față de intrarea Suediei și Finlandei în NATO. Într-o declarație făcută după summitul alianței de la Madrid, secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că protocolul de aderare a Suediei și Finlandei la NATO va fi semnat la 5 iulie, cu participarea miniștrilor de externe din aceste țări.

Kuleba: „Nu vă nicio perspectivă ca țările NATO să aprobe intrarea Ucrainei în alianță”

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat:

„Nu văd nicio perspectivă în viitorul apropiat ca țările NATO să aprobe intrarea țării în alianță, ceea ce înseamnă că mă aștept ca NATO să continue în viitorul apropiat să confirme că ușa este deschisă și că decizia Summitul de la București nu este încă în vigoare și, bineînțeles, Ucraina va rămâne pe calea integrării euro-atlantice, dar nu văd posibilitatea de a schimba poziția NATO în viitorul apropiat, ca Uniune Europeană, și de a începe să facă lucruri concrete pentru a asigura intrarea Ucrainei în alianță.”

Într-un interviu acordat presei, el a declarat că „nu există alternativă la integrarea deplină a Ucrainei în Occident, iar acum vorbim despre aceasta”, subliniind că „autoritățile ucrainene nu iau în considerare oferirea de garanții de securitate pentru țara lor din partea țărilor occidentale”.

„Aceasta este ceea ce încearcă să obțină conducerea ucraineană ca alternativă la aderarea la NATO. El a mai spus:

„Aceasta nu este o alternativă, ci mai degrabă umplerea golului dintre momentul actual și momentul în care Ucraina va deveni membră a mecanismului de securitate colectivă.

Nu este o alternativă, nu există alternativă. În prezent, pentru noi se desfășoară un război, așa că înțelegem că NATO nu ne va accepta ca membri nici mâine, nici poimâine, așa că a apărut problema garanțiilor”.