„Ucraina trebuie să mai reziste 7-10 zile în fața Rusiei. Are nevoie de o victorie înainte de negocierile finale”, spune un înalt oficial

„Ucraina trebuie să mai reziste 7-10 zile în fața Rusiei. Are nevoie de o victorie înainte de negocierile finale”, spune un înalt oficial

Ucraina mai are de rezistat 7-10 zile în faţa atacului Rusiei, a spus un înalt oficial guvernamental, pentru ca Moscova să nu poată să revendice nicio victorie și să-și vadă poziția slăbită. Până acum, peste două milioane de refugiaţi au fugit până acum din calea celui mai mare asalt asupra unei ţări europene de după Al Doilea Război Mondial.

„Ucraina trebuie să mai reziste 7-10 zile în fața Rusiei”

Rusia este disperată să obţină măcar o victorie, de orice fel, iar cele mai probabile ţinte sunt oraşul Mariupol şi capitala Kiev, afirmă Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne.

„Au nevoie măcar de o victorie înainte de a fi forţaţi să intre în negocierile finale. Prin urmare, sarcina noastră este să rezistăm în următoarele 7-10 zile”, a scris Vadim Denisenko pe Facebook, conform Reuters.

Rusia a spus că va oferi coridoare umanitare miercuri pentru persoanele care fug din Kiev şi din alte patru oraşe ucrainene. Însă singurul coridor funcţional este cel din oraşul Sumî, care a fost deschis marţi. În jur de 5.000 de persoane au plecat cu autocarele marţi din acest oraş din nord-estul ţării după ce Moscova şi Kievul au convenit asupra coridorului, a spus guvernatorul general din Sumî, Dmitro Jiviţki.

În plus, aproximativ 1.000 de maşini au putut să plece cu direcția Poltava, a mai spus el, adăugând că acest coridor va continua să funcţioneze şi miercuri.

Forţele ruse cau bombardat un alt coridor de evacuare, din Mariupol

Mai mult, Jiviţki a spus că zona rezidenţială din Sumî a fost bombardată în cursul nopţii şi că 22 de civili au murit într-un bombardament, declarând că este vorba de o „crimă în masă”. Însă Moscova neagă că ar lua ca ţintă civili. Reuters precizează că nu a putut verifica incidentul din Sumî.

Ucraina a acuzat forţele ruse că au bombardat un alt coridor de evacuare, din Mariupol, în sudul ţării.

Șeful Centrului Naţional pentru Controlul Apărării din Rusia, Mihail Mizinţev, a declarat, citat de agenţia de presă TASS, că forţele ruse „vor respecta un regim al tăcerii” de la ora 07.00 GMT pentru a permite trecerea în siguranţă a civililor care vor să plece din Kiev, Cernihiv, Sumî, Harkov şi Mariupol.

Cu toate acestea, Reuters scrie că nu este clar dacă rutele propuse vor trece prin Rusia sau Belarus, condiţii respinse anterior de guvernul ucrainean.

Rusia mai susţine că acţiunile sale sunt o „operaţiune militară specială” pentru dezarmarea Ucrainei, dar şi pentru înlăturarea liderilor acesteia, pe care îi numeşte „neonazişti”. Ucraina şi aliaţii săi occidentali menționează că acesta este un pretext lipsit de fundament şi că este vorba de un război care ridică îngrijorări în legătură cu un conflict mai mare în Europa.