Ucraina și Suedia au semnat o declarație comună. Volodimir Zelenski a oferit toate detaliile

Ucraina și Suedia au semnat o declarație comună. Volodimir Zelenski a oferit toate detaliile

Kievul și Stockholm au semnat o declarație comună privind cooperarea sectorială, în domeniile apărării, energiei nucleare, eficiență energetică și sprijin financiar pentru Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat acest lucru în timpul unui briefing cu premierul suedez Magdalena Andersson la Kiev.

Acord între Ucraina și Suedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a primit, luni, la Kiev, pe prim-ministrul suedez Magdalena Andersson. Având în vedere cea de-a 30-a aniversare a relațiilor diplomatice bilaterale, stabilite în ianuarie 1992, Ucraina a lăudat sprijinul neclintit al Suediei pentru suveranitatea și integritatea sa teritorială în cadrul granițelor recunoscute internațional în toți acești ani. Astfel, cele două țări au condamnat ferm războiul Rusiei împotriva Ucrainei și-au confirmat angajamentul ferm de a sprijini anchetele penale relevante pentru crimele de război.

În numele poporului ucrainean, liderul de la Kiev și-a exprimat recunoștința față de Suedia privind apărarea oferită Ucrainei în conflictul cu Rusia.

„Astăzi am convenit asupra unei declarații comune. Acesta este primul document din istoria relațiilor bilaterale dintre țările noastre. Declarația comună stabilește probleme cheie pentru ambele state. În special, aceasta se referă la cooperarea în domeniul apărării, cooperarea sectorială în domeniile energiei nucleare, eficiența energetică și sprijinul financiar pentru Ucraina”, a spus liderul de la Kiev.

Subiecte cheie discutate cu premierul Magdalena Andersson

Potrivit acestuia, în timpul întâlnirii cu prim-ministrul Suediei a fost discutată problema dezvoltării sancțiunilor împotriva Federației Ruse. În plus, printre subiectele dialogului s-a numărat și reconstrucția postbelică a Ucrainei. Șeful statului și-a exprimat speranța că Suedia se va alătura acestui proces. Președintele Ucrainei a atras atenția asupra experienței guvernului de la Stockholm în domeniul economisirii energiei, al eficienței energetice și al implementării agendei de mediu. Zelenski a clarificat că se referă la problema procesării deșeurilor. Președintele ucrainean a invitat Suedia să se alăture construcției unor astfel de uzine în țara lui.

Mulțumiri adresate guvernului de la Stockholm

În cadrul întrevederii, șeful statului ucrainean a informat-o pe Andersson despre situația din prima linie, amenințările existente și succesele soldaților săi. Volodimir Zelenski a mulțumit Suediei pentru sprijinul acordat Ucrainei în procesul de aderare la Uniunea Europeană în viitor, precum și pentru ajutorul umanitar și sprijinul acordat refugiaților ucraineni.

După cum a raportat Ukrinform, prim-ministrul suedez Magdalena Andersson se află într-o vizită de lucru în Ucraina. Oficialul de la Stockholm a vizitat Bucha și Borodianka, situate în regiunea Kiev eliberată de invadatorii ruși.