26 mai 2022 | 10:35

Ucraina și Republica Moldova nu au loc în UE. Cine face această declarație: „Soluția vine de la Macron”

ULTIMA ORĂ
Ucraina și Republica Moldova nu au loc în UE. Cine face această declarație: „Soluția vine de la Macron”

Un nume cunoscut din România avertizează că Ucraina și Republica Moldova nu au loc în Uniunea Europeană și oferă explicații pentru afirmația sa. Blocul comunitar nu se mai poate extinde, iar cooptarea de noi țări nu ar fi soluția la ieșirea din criză, ci reformarea modului în care UE funcționează.

Lovitură pentru Ucraina și Republica Moldova

Politologul român Alina Mungiu Pippidi susține că Uniunea Europeană nu se mai poate extinde și că nu cooptarea de noi state ar fi soluția la ieșirea din criză, ci reformarea modului în care blocul funcționează. Specialista în științe politice este de părere că singurul lider capabil să vină cu o soluție este președintele Franței, Emmanuel Macron.

Un expert român afirmă că cele două țări nu au loc în UE

Potrivit celebrului politolog Alina Mungiu Pippidi, „UE nu este însă în forma actuală capabilă să mai absoarbă nici o țară, nici măcar una mică din Balcanii de Vest, după Croația (care va adera cu Bulgaria la euro). Ideea că dai drepturi de vot unor guverne conduse de crima organizată (proeuropeană, ce e drept) din Muntenegru sau Albania, ce să mai spun de Serbia, sau că aduci în UE Transnistria, Crimeea și Osetia de Sud, care vor toate să fie în Rusia, e absurdă”.

„Ce mai lipsește la milioanele de est-europeni care nu au încredere în știință și statul secular, ci în armată și în Dumnezeu, niște milioane de ucraineni sau sîrbi, cu drepturi egale de vot? Priviți lucrurile din perspectiva lui Macron. Nu se poate. Orice extindere e nerealistă, Europa trebuie reorganizată ca să funcționeze. Românii, pe care îi înțeleg, nu pricep însă că status quo-ul nu e sustenabil. Ne opunem schimbării, dar nu avem o soluție pentru un impas. Și atunci UE stagnează, Orban își face jocurile, etc.”, a scris Pippidi în România Curată.

Alina Mungiu Pippidi vine cu explicații

În opinia sa, schimbarea UE pe termen mediu și lung poate fi posibilă prin tratate, „cu cercuri concentrice de integrare, de la mai profundă la mai superficială, în care să luăm și Turcia, și Libanul, și Tunisia, și Marocul, toată Mediterana lui Braudel”. Alina Mungiu Pippidi se întreabă dacă mai crede cineva să România o să ajungă ca statul francez, „altfel decît prin regresia Franței (foarte rapidă deja), în aranjamentul actual?”

Idei mari are doar Macron

Țări ca Tunisia sau Moldova au nevoie disperată de Europa ca ancoră, nu ca birocrație: „Ce rost are să adopți standarde pe care nu le poți respecta? Ne trebuie o Europă mare, ca o navă performantă care are o plasă în jur de care sunt ancorate bărcile de salvare care altfel s-ar duce la fund (…)”.

În continuare, experta afirmă că Europa tot va trebui să găsească o soluție cu Rusia, alta decât războiul. Idei mari și suflu „nu există decît tot la Macron. Nu că el are vreo soluție, dar măcar își pune problema care trebuie”.